Na­čin ishrane poslije obilne praznične trpeze: Supe od povrća osnova zdravog obroka

G.S.
Na­čin ishrane poslije obilne praznične trpeze: Supe od povrća osnova zdravog obroka

Ako ste bili fizički neaktivni tokom godine i niste dovoljno pazili na unos zdrave hrane, vrijeme je da donesete odluku i doprinesete svom zdravlju tako što ćete vježbati i zdravo se hraniti.

Rijetki su oni koji tokom praznika mogu da odole omiljenim jelima u većim količinama. Prepuni i lijepo dekorisani stolovi mame i mnogi posežu za nezdravom hranom.

- Upravo je zato nakon prazničnog pretjerivanja u hrani i piću važno detaljno čišćenje organizma. Detoksikacija je proces čišćenja organizma od toksina koji slabe imunitet i povećavaju mogućnost obolijevanja i debljanja. Praktikovanje detoksikacije dva puta godišnje postalo je gotovo nužno. Ako posmatramo način života većine, stanje je takvo da smo izloženi hrani punoj pesticida i hormona, jedemo previše mesa, šećera i ostalih rafiniranih namirnica, pušimo, pijemo, a vrlo malo vježbamo i provodimo malo vremena na svježem vazduhu - kaže fitnes-instruktorka Lidija Ljubičić.

Podsjeća da u borbi protiv toksina u prvom redu učestvuju bubrezi, jetra i crijeva, pa su zaslužili da im povremeno priuštimo oporavak.

- Mnogi ne znaju da je detoksikacija dobra i za mentalno zdravlje. Ona nije nešto što nas iscrpljuje, ona je povećan unos zdravijih i nutritivno bogatijih namirnica. Nedostatak energije, glavobolje, stalna naduvenost, neredovna probava samo su neki od znakova da je organizmu potrebna intervencija u vidu ciljanog programa ishrane i vježbi - ističe Ljubičićeva.

Program detoksikacije, dodaje, trebalo bi da traje 14 dana, a vježbanje bi trebalo da bude uključeno bar tri puta sedmično. Ako je nekome nemoguće sprovesti svih 14 dana zdrave ishrane, preporučljivo je bar jedan dan detoksikacije sprovoditi svakih nekoliko mjeseci.

- Topla voda sa malo limuna ujutro podstiče probavu i djeluje umirujuće. Tokom bilo kakve detoksikacije ako osjetite glad, dobro je piti više čaja od metvice, maslačka, đumbira ili više supe. Takođe je dobro kombinovati sjemenke susama, bundeve, suncokreta i puno voća i povrća. Da bismo iz organizma isprali toksine koji su se nakupili pretjeranom konzumacijom nezdrave hrane, potrebno je u jelovnik uvrstiti što više supa i variva - savjetuje Ljubičićeva.

Prednost, kaže, imaju nemasne supe od povrća i variva od brokule, karfiola, kupusa.... Ovi saveznici jetre obiluju hlorofilom, koji je poznat čistač jetre, a biljke iz porodice kupusa se ujedno odlikuju sadržajem fitohemikalija koje povećavaju sposobnost jetre da neutralizuje toksične supstance. Neizostavan dio svakog detoksikacionog programa je i korjenasto povrće, poput mrkve, cvekle, celera, jer je dobro za jetru.

- Pripazite na dovoljan unos tečnosti, pogotovo vode, a nije loše posegnuti ni za biljnim čajevima, koji čiste organizam. Osim svestranog zelenog čaja, koji ubrzava rad jetre, što doprinosi čišćenju organizma te ima snažna antioksidativna svojstva, pomoći će i čaj od koprive, koji podstiče izmjenu supstanci - kaže Ljubičićeva.

Iako su, dodaje, radikalne detoksikacije popularne, poput onih voćnim sokovima, pri čemu se praznični prehrambeni grijesi pokušavaju isprati konzumiranjem voćnih sokova i ničega više, trebalo bi ih izbjegavati.

- Takvi detoksikacijski programi imaju vrlo nisku energetsku vrijednost, što dovodi do usporavanja metabolizma i lakog nakupljanja dodatnih kilograma kada se vratite na uobičajenu ishranu. Desetak dana nakon praznika jelovnik sastavite bez crvenog mesa, suhomesnatih proizvoda, jela sa majonezom... bez kolača i proizvoda koje sadrže šećere... te gaziranih napitaka i alkohola. Neka se na tanjiru nađu žitarice, puno povrća (najviše zelenog lisnatog i korjenastog), voća te nemasni mliječni proizvodi i riba. Obavezno doručkujte i nemojte preskakati obroke, jer bi posljedica dužeg gladovanja opet moglo biti prejedanje - naglašava Ljubičićeva.

Od voća prednost dajte jabukama, kruškama i grejpfrutu, jer obiluju pektinom, prehrambenim vlaknom topivim u vodi, koji utiče i na blago snižavanje holesterola u krvi.

Artičoka

- Od biljaka “čistača” često se spominje artičoka. Ona sadrži gorke supstance: cinaropikrin, cinarin, različite mineralne sastojke i mnogo vitamina A. Artičoka obiluje prehrambenim vlaknom inulinom, koji djeluje kao probiotik i u crijevima podstiče rast korisnih bakterija te tako pomaže da bude uspostavljena povoljna crijevna mikroflora. Na taj način smanjuje se nivo toksina koji dospijevaju u jetru, a odražava se i na zdravlje čitavog organizma. Redovno konzumiranje artičoke stimuliše funkciju jetre i smanjuje masnoće i holesterol u krvi - kaže Lidija Ljubičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana