Mučnina, bol u grudima, kamen u bubregu: Omiljeno tropsko voće može biti opasno po zdravlje

b92
Foto: profimedia

Umjerenost je definitivno ključ svega. Na primjer, ako unesete previše limunovog soka u jednom danu, šansa da ćete u krajnjem slučaju imati nervozan stomak, veoma je velika.

Naš organizam je u stanju da svari sve odjednom, zbog čega čini da želudac bude kiseo duže vremena. To znači da se sluzokoža organa za varenje iritira, što vodi do bolova u stomaku.

Gastroezofagealna refluksna bolest poznata je i kao kiselinski refluks, a limun je jedna od namirnica koja je odgovorna za njega. Sadržaj kiselina u voću može da oslabi donji ezogagelni sfinkter (mišić koji odvaja želudac od jednjaka), da stimuliše proizvodnju kiseline u želucu i da iritira najviše oštećeni deo sluznicne jednjaka. Rezultat toga mogu da budu i čirevi na želucu.

 Neki od simptoma su mučnina, regurgitacija (nevoljno vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak i ždrelo), povraćanje, bol u grudima, upala grla…

Drugi neželjeni efekat ovog voća je što pomaže u stvaranju kamena u bubrezima i žučnoj kesi.

Prekomerna upotreba limuna može da natera vaše organe za varenje da abnormalno upijaju gvožđe, što vodi do toga da se količina gvožđa gomila u tijelu, i to je prevelika količina koja je potrebna našem organizmu. Ova visoka koncentracija gvožđa u krajnjem slučaju može da dovede do bolesti kao što je hemohromatoza ili preopterećenje gvožđem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana