Mućkanje ulja u ustima: Trik koji "izvlači" bakterije iz usta

GS
Foto: Facebook

Mućkanje ulja u ustima korisno je za smanjenje količine bakterija u ustima, poboljšanje zdravlja desni i sprečavanje problema kao što su loš zadah i karijes. Ova praksa se povezuje sa ajurvedom, praksom tradicionalne medicine iz Indije.

Ono što je karakteristično, na ovaj način se "izvlače" bakterije iz usta. Takođe može pomoći hidrataciji desni i povećanjem proizvodnje pljuvačke, što može smanjiti bakterije. Neke vrste ulja takođe sadrže svojstva koja mogu prirodno smanjiti upalu i bakterije, a najvažnije je da ovaj postupak radite pravilno.

Saznajte šta možete i kako da pravilno usvojite ovu naviku koja je vrlo jednostavna.

1. Može smanjiti štetne bakterije u ustima: Postoji oko 700 vrsta bakterija koje mogu da budu u vašim ustima. Određene vrste štetnih bakterija mogu doprinijeti problemima kao što su karijes, loš zadah i bolesti desni, a nekoliko studija je pokazalo da mućkanje ulja može pomoći u smanjenju broja štetnih bakterija u ustima.

U jednoj studiji, 75 adolescenata je ili koristilo antibakterijsku vodicu za ispiranje usta ili je svakodnevno ispiralo ulje sa susamovim uljem. Nakon 15 dana, i vodica za ispiranje usta i izvlačenje ulja značajno su smanjili broj štetnih bakterija pronađenih u pljuvački i plaku.

Druga studija je pronašla slične rezultate. 60 učesnika je ispiralo usta vodom za ispiranje usta, vodom ili kokosovim uljem tokom dvije nedjelje. Utvrđeno je da i vodica za ispiranje usta i kokosovo ulje smanjuju broj bakterija koje se nalaze u pljuvački.

2. Može pomoći u smanjenju lošeg zadaha: Halitoza, takođe poznata kao loš zadah, je stanje koje pogađa oko 50 odsto populacije. Postoji mnogo potencijalnih uzroka lošeg zadaha. Najčešći su infekcije, bolesti desni, loša oralna higijena. Tretman obično uključuje uklanjanje bakterija, bilo četkanjem ili upotrebom antiseptičke vodice za ispiranje usta kao što je hlorheksidin, a zanimljivo je da je jedna studija iz 2011. otkrila da je mućkanje ulja jednako efikasno kao hlorheksidin u smanjenju lošeg zadaha.

U studiji, 20 djece je ispiralo ili hlorheksidinom ili susamovim uljem, što je izazvalo značajno smanjenje nivoa mikroorganizama za koje se zna da doprinose lošem zadahu. Iako je potrebno više istraživanja, mućkanje ulja može se koristiti kao prirodna alternativa za smanjenje lošeg zadaha i može biti jednako efikasno kao i tradicionalni tretmani.

3. Sprečava karijes: Loša oralna higijena, konzumiranje previše šećera i gomilanje bakterija mogu uzrokovati karijes. Plak takođe može izazvati karijes, jer on formira premaz na zubima i sastoji se od bakterija, pljuvačke i čestica hrane. Bakterije počinju da razgrađuju čestice hrane, formirajući kiselinu koja uništava zubnu gleđ. Nekoliko studija je otkrilo da mućkanje ulja može pomoći u smanjenju broja bakterija u ustima, sprečavajući karijes. U stvari, neka istraživanja su otkrila da se na ovaj način može smanjiti broj štetnih bakterija koje se nalaze u pljuvački i plaku jednako efikasno kao i voda za ispiranje usta.

4. Poboljšano zdravlje desni: Gingivitis je vrsta bolesti desni obilježena crvenim, otečenim desnima koje lako krvare. Bakterije koje se nalaze u plaku su glavni uzrok gingivitisa.

Na sreću, mućkanje ulja u ustima može biti efikasan lijek za poboljšanje zdravlja desni i smanjenje upale. Djeluje prvenstveno tako što smanjuje štetne bakterije i plak u ustima koji doprinose oboljenju desni.

Ono što je važno da znate, ovo je vrlo jednostavna tehnika. Možete da koristite suncokretovo ulje, ali se mogu koristiti i druge vrste ulja. Na primjer, kokosovo ulje posjeduje snažna antiinflamatorna i antibakterijska svojstva koja mogu biti posebno korisna, a maslinovo ulje je takođe odlično za ovaj tretman.

Da biste započeli, odvojite samo 20 minuta svakog dana. Izmjerite jednu supenu kašiku. Mućkajte ga u ustima 15-20 minuta, pazeći da ga ne progutate. Kada završite ispljunite ulje. Izbjegavajte da ga pljunete u umivaonik ili toalet, jer to može izazvati nakupljanje ulja, što može dovesti do začepljenja.

Dobro isperite usta vodom prije jela ili pića.

Ponavljajte ove korake nekoliko puta nedjeljno ili do tri puta dnevno. Za najbolje rezultate, većina preporučuje da ovo prvo uradite ujutru na prazan stomak, prenosi "Politikin magazin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana