Možete li sunčanjem izgubiti kalorije? Odgovor bi mogao iznenaditi mnoge

UNA
Možete li sunčanjem izgubiti kalorije? Odgovor bi mogao iznenaditi mnoge

Ako se znojite dok ležite na suncu, možda mislite da trošite kalorije. Ali samo znojenje ne sagorijeva kalorije niti pridonosi gubitku neželjenih kilograma.

Šta se događa ako se znojimo tokom sunčanja?

No, postoje dvije stvari koje proizlaze iz znojenja tijekom sunčanja – regulacija topline i usporen metabolizam, piše Livestrong.

Regulacija topline

Ljudi su, kao i svi sisavci, toplokrvni, što znači da sami reguliraju svoju tjelesnu temperaturu.

Kada vaše tijelo osjeti da je u okruženju koje je prevruće ili hladno, ono poduzima mjere za regulaciju vlastite temperature — naime, drhti u hladnim okruženjima ili se znoji u toplim.

Druge fizičke reakcije na visoke temperature mogu uključivati ​​opuštanje mišića i smanjenje brzine metabolizma.

Usporen metabolizam

Metabolizam je proces kojim tijelo pretvara hranu u energiju i opskrbljuje stanice tom energijom.

Ova energija može doći ili iz obroka ili iz rezervi pohranjenih u tijelu kao mast.

Količina energije koja vam je potrebna ovisi o vašoj razini tjelesne aktivnosti. Ali tijelo koje miruje i dalje zahtijeva minimalnu razinu energije za održavanje osnovnih tjelesnih funkcija – to je poznato kao vaš bazalni metabolizam ili BMR.

Kada je tijelo toplo i miruje, BMR opada, što znači da vašem tijelu treba manje kalorija da nastavi funkcionirati. A budući da sunčanje uključuje nepomično ležanje na suncu ili u solariju, zahtijeva vrlo malo energije. Drugim riječima, ležanje na suncu ne sagorijeva mnogo kalorija.

Sunčanje samo sagorijeva kalorije u općem smislu da ‌bilo što‌ sagorijeva kalorije. Vaše tijelo sagorijeva čak i malu količinu kalorija jednostavnim disanjem, probavljanjem hrane i spavanjem.

Sagorijeva li sunčanje salo?

Dok sjedenje na suncu ne sagorijeva kalorije, postoje znanstveni dokazi da izlaganje sunčevoj svjetlosti može pomoći vašem tijelu da sagorijeva više masti.

Istraživanja su pokazala kako valne duljine sunčane svjetlosti pomažu smanjiti bijele masne stanice koje se nalaze neposredno ispod površine kože.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana