Može biti smrtonosan: Kako da reagujete nakon uboda stršljena

GS
Foto: X.com

Prošle nedjelje je jedan muškarac (45) iz Medveđe umro od ujeda stršljena u vrat. Šta treba uraditi ako vas ubode?

Stršljen može biti opasan po život. Iako je njihov otrov manje toksičan od otrova drugih osa, u njemu ima više sastojaka koji stvaraju osjećaj pečenja, a njihova žaoka dublje prodire u kožu, zbog čega uzrokuje i veći bol.

Važno je odmah reagovati

Ubod stršljena ne predstavlja opasnost, osim kod onih osoba koje su alergične na njegov otrov, za njih ubod stršljena može biti smrtonosan. Mada, ljekari kažu da se alergija može javiti u bilo kom periodu života. Kada dođe do uboda, treba odmah reagovati. Ako je reakcija samo na mjestu uboda stršljena, treba staviti hladan oblog i pratiti da li će se stanje poboljšati ili pogoršati. Mali ubod može proći već za pola sata ili sat vremena, ali ako je osoba osetljiva na njegov otrov, može da otekne cijela ruka, noga ili drugi dio tijela na kojem se nalazi ubod. Ukoliko se to desi, ili osoba dobije osip, treba pozvati Hitnu pomoć ili otići kod ljekara.

Najopasniji je ubod u jezik

Ubod stršljena može biti koban čak i za ljude koji nisu alergični, ako ih ubode u jezik, obraz ili vrat zato što lokalna reakcija na mjestu uboda dovodi do otoka i zatvaranja disajnih puteva. Od ovih mesta, najopasniji je ubod u jezik. Alergija na ujed insekata može se razviti bilo kad u životu, pa ako vam se to već dešavalo bez posljedica, ne znači da će uvijek biti isto. Osobe koje su su alergične treba kod sebe uvijek da imaju epi-pen, injekciju koja u toj situaciji može da im spasi život u situacijama kada su sami i kada im ljekar nije blizu, prenosi NajženaAlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana