Morska so liječi: Četiri razloga zbog kojih trebate da uskočite u more

G.S.
Morska so liječi: Četiri razloga zbog kojih trebate da uskočite u more

Još od najstarijih vremena, ljudi su znali da more pozitivno utiče na zdravlje.

Hipokrat, čiju zakletvu doktori još i danas polažu pri prihvatanju svog zvanja, mnoge je svoje pacijente liječio kupkom u vodi bogatoj mineralima. Moderna nauka potvrdila je njegova saznanja, a Zadovoljna.hr donosi četiri zdravstvena razloga zašto je dobro da odete na plažu i uskočite u more.

More nam pomaže u liječenju bolova u leđima, problema s cirkulacijom, sportskih povreda, problema s kožom, psorijaze, išijasa, kao i svih stanja povezanih s modernim načinom života, poput nervne napetosti, stresa, uklanjanja nečistoću s kože te čisti ten i koži daje potrebnu vlažnost.

Jača imunitet

Morska voda prepuna je vitamina, soli, aminokiselina te mikroorganizama koji djeluju poput prirodnog antibiotika, te pomažu tijelu u borbi protiv bakterija. U moru se nalaze tragovi natrijuma, magnezijuma, silicijuma, kalcijuma, kalijuma, cinka, fosfora, joda, gvožđa... Doda li se tome vitamin D koji tijelo dobija zahvaljujući Suncu, jasno je da more pruža pravu zdravstvenu njegu ako se samo prepustimo boravku u morskoj vodi.

Udisanjem morskog vazduha u tijelo ćete unijeti negativno nabijene jone, koji su isto važni za odbranu organizma. Isto tako, plivanjem ćete raširiti pore na koži, što će ubrzati izbacivanje toksina.

Pojačava cirkulaciju

Plivanje uveliko doprinosi kvalitetu rada kardiovaskularnog sistema, a toplija morska voda može kvalitetno nadoknaditi minerale izgubljene stresom, lošom prehranom i vanjskim zagađenjem.

Uravnotežuje organizam

Tokom plivanja u moru, vaš organizam pokreće sistem samoiscjeljivanja, smanjujući simptome bolesti poput astme, artitisa, bronhitisa i upala. Voda bogata magnezijumom opušta mišiće i djeluje pozitivno na kvalitet sna, što doprinosi mentalnoj stabilnosti i dobrom raspoloženju.

Liječi kožu

Već spomenuti magnezijum u morskoj vodi pomaže hidrataciji i vanjskom izgledu vaše kože. Isto tako je učinkovit u smanjivanju crvenila i hrapavih dijelova kože, pa je ljudima koji pate od dermatoloških problema savjetodavno da što više vremena provedu u moru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana