Mnogi će se odahnuti: Ovo je optimalan nivo krvnog pritiska

G.S.
Mnogi će se odahnuti: Ovo je optimalan nivo krvnog pritiska

Bolesti srca i krvnih sudova su vodeći uzrok smrti širom svijeta, a očekuje se da će do 2030. godine broj smrtnih slučajeva porasti sa sadašnjih 17,5 miliona na 23 miliona.

Kada spomenemo bolesti srca, većina prvo pomisli na srčani udar, ali postoji još mnogo stanja koja su povezana s tim pojmom. Bolesti srca obuhvataju akutni reumatizam, hronične reumatske srčane bolesti, hipertenzivne bolesti, ishemijsku (koronarnu) bolest srca, bolesti pluća srca i plućne cirkulacije, cerebrovaskularne bolesti, bolesti arterija, arteriola i kapilara, kao i bolesti vena, limfnih sudova i limfnih čvorova.

Bolesti srca i krvnih sudova su vodeći uzrok smrti širom svijeta, a očekuje se da će do 2030. godine broj smrtnih slučajeva porasti sa sadašnjih 17,5 miliona na 23 miliona. U Evropi, oko 4 miliona ljudi godišnje umre od kardiovaskularnih bolesti, što čini 45% svih umrlih. 

U studiji objavljenoj u junu 2024. godine, istraživači su otkrili da je optimalan raspon krvnog pritiska između 120 i 139 mmHg. Ovaj zaključak su donijeli proučavajući 68.000 osoba starijih od 65 godina koje imaju hipertenziju.

„Analizirali smo srednji sistolički krvni pritisak učesnika i utvrdili da su oni sa vrijednostima između 120 i 139 mmHg imali niže stope smrtnosti povezane sa srčanim udarom, zatajenjem srca, moždanim udarom i smrću“, objasnila je kardiologinja Meri Branč za Parejd.

S obzirom da je studija sprovedena među odraslim Korejcima, važno je imati na umu da visok krvni pritisak ima mnoge uzroke, uključujući genetiku, ishranu, stres i okolne faktore. Prema istraživanju sprovedenom u SAD-u 2015. godine, optimalni krvni pritisak je između 120 i 140 mmHg.

„Pacijenti sa hipertenzijom bi trebalo da razgovaraju sa svojim ljekarom o ciljnom krvnom pritisku koji je odgovarajući za njih“, savjetuje kardiolog Volas R. Džonson, prenosi B92.

Većina bolesti srca može se spriječiti izbegavanjem faktora rizika kao što su pušenje, nepravilna ishrana i nedovoljna fizička aktivnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana