Mikroplastika je skrivena u našem domu, jedemo je i kupamo se njome! Evo kako jednostavno možemo da je izbjegnemo

GS
Mikroplastika je skrivena u našem domu, jedemo je i kupamo se njome! Evo kako jednostavno možemo da je izbjegnemo

Voda, vazduh i hrana u vašem domu puni su milionima sitnih čestica plastike. Gdje ih ima najviše i kako možete na jednostavan način da smanjite količinu mikroplastike u vašoj kući?

Mikroplastika je svuda oko nas. Manja od zrna soli, susrećemo se s njom više nego što možemo da zamislimo.

Ljudi godišnje udahnu oko 22.000.000 mikro i nanoplastike, zato što se ona nalazi u hrani, vodi i vazduhu.

Kao rezultat toga, mikroplastika je otkrivena u našoj krvi i plućima. Tek počinjemo da shvatamo efekat mikroplastike na ljudsko zdravlje — ali istraživanja sugerišu da bi trebalo da budemo zabrinuti.

Ove sitne plastične čestice su uglavnom neizbježne, ali jednostavnim zamjenama i promjenom ponašanja možemo da smanjimo količinu mikroplastike na koju nailazimo u svom domu.

Kuhinja — od pakovanja do daske za sečenje

Zamislite kako spremate krompir za ručak ili salatu od paradajza.

Već jednostavnim otvaranjem plastične kese i folije kada je povrće u nju upakovano, oslobađa se mikroplastika, navodi se u radu iz 2020. godine, objavljenom u Sajentifik riportsu.

Zatim, krompir ljuštite i sečete na plastičnoj dasci za sječenje. Naučnici su u junu 2023. godine otkrili da sečenje hrane na plastičnim daskama proizvodi desetine miliona mikročestica svake godine.

"Trebalo bi da pređemo na drvene daske za sečenje", kaže Himani Jadav, vodeći autor studije i istraživač na Državnom univerzitetu Severne Dakote.

Na red dolazi prženje. Pregrevanje i upotreba tiganja obloženih teflonom koji sprečava lepljenje mogu da dodaju 2,3 miliona mikro i nanoplastike vašoj hrani. Istraživači procenjuju da nesvesno nedeljno pojedemo mikroplastike u težini kreditne kartice.

Dakle, kako smanjiti plastiku u hrani?

Nosite svoje kese za višekratnu upotrebu kako biste izbegli pakovanje hrane u plastičnu ambalažu. Kada zagrevate hranu, koristite nerđajući čelik ili liveno gvožđe umesto nelepljivih tiganja.

Još jedan način da ograničite izloženost je da filtrirate vodu iz slavine - analiza iz 2019. je otkrila da se plastična vlakna nalaze u skoro 95 procenata uzoraka vode iz česme u Sjedinjenim Državama.

Kozmetika

Devedeset odsto svih kozmetičkih proizvoda sadrži mikroplastiku, koja im se dodaje za viskoznost, boju i sjaj. Kada se ovi proizvodi isperu pod tušem, oko 100.000 plastičnih čestica preplavi kanalizacioni sistem. Mikroplastika uspešno izbegava filtere za otpadne vode i zagađuje vodene tokove.

Proizvodi za tuširanje nisu jedini izvor plastike u kupatilu.

Industrija dezodoransa je odgovorna za preko 6 miliona kilograma plastičnog otpada godišnje. Maramicama za lice i bebe koje su delimično napravljene od plastike može da bude potrebno više od jednog veka da se razgrade, a više od dve milijarde brijača za jednokratnu upotrebu svake godine stigne na deponije.

Potrošnju plastike možete jednostavno smanjiti birajući alternative - proizvode za višekratnu upotrebu, šampone u recikliranim pakovanjima, ako je moguće većim, kako bi se izbegla stalna kupovina. Pamučni peškirići za brisanje lica, četkice za zube od bambusa, a možete i da se ohrabrite da sami napravite dezodorans ili pastu za zube.

Budućnost bez plastike?

Proizvođači plastike i kompanije koje prodaju svoje proizvode odgovorni su za veliku količinu plastičnog otpada u našem okruženju, a značajno smanjenje te plastike — i mikroplastike koja dolazi sa njom — zahtevaće hrabro zakonodavstvo poput globalnih ugovora i državnih zakona.

Ali pojedinci ipak mogu da naprave razliku.

"Krajnje je vreme da preuzmemo odgovornost za plastiku za koju mislimo da nismo odgovorni", kaže Jadav.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana