Mentalno zdravlje na radnom mjestu ključ za produktivnost

Mr sci dr med Aleksandar Pejić
Mentalno zdravlje na radnom mjestu ključ za produktivnost

Sutra je 10. oktobar. Na taj dan obilježavamo Svjetski dan brige o mentalnom zdravlju. Zbog toga, oktobar je mjesec posvećen podizanju svijesti o mentalnom zdravlju, a ovogodišnja glavna tema Svjetskog dana mentalnog zdravlja glasi: "Vrijeme je da mentalno zdravlje postane prioritet na radnom mjestu."

Razmislite o radnom danu u kojem se osjećate preplavljeni obavezama, dok vam energija opada već u ranim satima. Misli su vam neorganizovane, a pritisak da ostvarite maksimalnu produktivnost ne prestaje. Mnogim zaposlenima širom svijeta ovo je svakodnevna borba – kako sa poslovnim zadacima, tako i sa vlastitim mentalnim stanjem.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), mentalni poremećaji su jedan od glavnih uzroka smanjenja radne efikasnosti. Statistike pokazuju da depresija i anksioznost dovode do gubitka čak 12 milijardi radnih dana svake godine, što globalnoj ekonomiji nanosi štetu u vrijednosti od 1 trilion dolara godišnje. Ovi podaci nas podsjećaju koliko je važno da se mentalno zdravlje na radnom mjestu shvati ozbiljno.

Značaj ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja 

Poruka Svjetskog dana mentalnog zdravlja 2024. ne može biti jasnija: "Mentalno zdravlje na radnom mjestu mora postati prioritet." Ova tema je posebno relevantna u trenutku kada se mnogi zaposleni suočavaju sa izazovima poput rada na daljinu, konstantnog pritiska da budu dostupni, te sve većih zahtjeva za produktivnošću.

Često dijelim priču o jednoj pacijentkinji, nazovimo je Marija, koja mi se obratila zbog simptoma izgaranja. Marija je bila uspješna u svom poslu, ali osjećaj krivice svaki put kad bi isključila telefon ili napustila kancelariju na vrijeme postajao je nepodnošljiv. Plašila se da će je drugi smatrati "manje vrijednom" ako povremeno napravi pauzu, pa je nastavila raditi bez prestanka, dok joj se mentalno zdravlje postepeno pogoršavalo.

Kako zaposleni mogu preuzeti kontrolu nad svojim mentalnim zdravljem?

Naravno, i zaposleni moraju igrati aktivnu ulogu u očuvanju svog mentalnog zdravlja. Ako osjetite prve znake stresa ili izgaranja, poput stalnog umora, gubitka koncentracije ili osjećaja preplavljenosti, važno je preduzeti korake.

Evo nekoliko savjeta:

•        Postavite granice: Naučite kada je vrijeme da se isključite. Radno vrijeme bi trebalo biti jasno odvojeno od slobodnog vremena. Nakon radnog vremena, isključite poslovne imejlove i obavještenja, kako biste svom umu dali priliku za odmor.

•        Vježbajte brigu o sebi: Svakodnevna fizička aktivnost, dovoljna količina sna i zdrava ishrana mogu značajno poboljšati vaše mentalno blagostanje. Takođe, odvojite vrijeme za aktivnosti koje volite – bilo da je to čitanje, šetnja ili provođenje vremena s porodicom.

•        Razgovarajte o svojim osjećanjima: Ne bojte se podijeliti kako se osjećate s prijateljima, porodicom ili kolegama. Otvoreni razgovor može vam pomoći da razjasnite svoje misli i pronađete podršku. Kao što je rekla poznata američka psihologinja Brené Brown: „Ranjivost nije znak slabosti; to je naš najtačniji put ka hrabrosti.“

Vrijeme za akciju 

Mentalno zdravlje više ne smije biti tabu tema u radnom okruženju. Poslodavci, kao i sami zaposleni, moraju prepoznati da briga o mentalnom blagostanju nije luksuz, već osnovna potreba za dugoročni uspjeh i zadovoljstvo. Mjesec oktobar, posvećen mentalnom zdravlju, nudi nam idealnu priliku da se prisjetimo važnosti ovog pitanja i uvedemo promjene koje će koristiti svima nama.

Neka mentalno zdravlje postane prioritet. Jer radnik koji je mentalno stabilan i zadovoljan nije samo efikasniji – on je temelj zdravog i uspješnog poslovnog sistema. Ako vi ili neko u vašoj okolini osjeća pritisak i bori se sa mentalnim izazovima, ne oklijevajte potražiti pomoć. Prvi korak ka oporavku često počinje razgovorom, a svaki razgovor može biti put ka sretnijem i stabilnijem životu.

Autor je specijalista psihijatrije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana