Malo više od 14 odsto populacije imalo lajmsku bolest

Srna
Foto: Ilustracija

LONDON- Nešto više od 14 odsto svjetske populacije preboljelo je lajmsku boreliozu /lajmsku bolest/, najčešću bolest koju prenose krpelji, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni u časopisu "Global helt"/Global Health/.

Centralna Evropa imala je najveću stopu zaraze od 20 odsto, a muškarci stariji od 50 godina koji žive u ruralnim područjima bili su najugroženiji, pokazuje studija.

Bolest je rijetko smrtonosna, ali ljudi koje ujede zaraženi krpelj često dobiju osip i pate od simptoma sličnih gripu, uključujući bolove u mišićima.

Kako bi saznali koliko je lajmska bolest rasprostranjena širom svijeta, istraživači su prikupili podatke iz 89 studija.

Bakterija borelija burgdorferi /Borrelia burgdorferi/, koja uzrokuje bolest, pronađena je u krvi 14,5 odsto od gotovo 160.000 ispitanika.

Nakon Centralne Evrope, slijede Istočna Azija sa 15,9 odsto onih koji su imali lajmsku boreliozu, pa Zapadna Evropa sa 13,5 odsto i Istočna Evropa sa po 10,4 odsto.

Najnižu stopu obolijevanja imaju Karibi sa samo dva odsto.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da se učestalost bolesti koju prenose krpelji udvostručila u posljednjih 12 godina.

Razlozi širenja ove bolesti su duži periodi suše zbog klimatskih promjena, zatim migracije životinja i gubitak staništa.

Poljoprivrednici i radnici koji su redovno u kontaktu sa životinjama, a ne vode računa da li su krpelji napali i same životinje, najviše su izloženi riziku ujeda zaraženog krpelja, pokazuje istraživanje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana