Ljubavni neuspjesi i muško mentalno zdravlje: Šta kažu najnovija istraživanja

Mr sci dr med Aleksandar Pejić
Ljubavni neuspjesi i muško mentalno zdravlje: Šta kažu najnovija istraživanja

Studija iz 2019. godine objavljena u časopisu Journal of Social and Personal Relationships otkrila je da "muškarci koji su doživjeli nedavni raskid prijavljuju više nivoe depresije, anksioznosti i usamljenosti u poređenju sa ženama."

Ovo sugeriše da su muškarci ranjiviji na probleme mentalnog zdravlja nakon završetka romantične veze. Studija iz 2018. godine objavljena u časopisu Journal of Affective Disorders otkrila je da "muškarci koji su doživjeli partnerovu nevjeru prijavljuju više nivoe depresije, anksioznosti i simptoma posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) u poređenju sa ženama." Obmana u vezama, poput nevjere, očigledno ima veći negativan uticaj na mentalno zdravlje muškaraca, zaključak je ove naučne studije.

Ove studije pružaju snažne dokaze da su muškarci skloniji ispoljavanju depresije, anksioznosti i drugih problema mentalnog zdravlja kao rezultat ljubavnih neuspjeha, raskida, nevjere i poteškoća u vezama u poređenju sa ženama. Više stope ovih problema kod muškaraca povezane su sa faktorima kao što su osobine ličnosti, mehanizmi suočavanja i društvena očekivanja vezana za muškost.

Jedan od mojih pacijenata, zvaćemo ga Marko, došao je na terapiju nakon što je pretrpio težak raskid. Osjećao je duboku tugu i gubitak, što je preraslo u intenzivnu anksioznost i depresiju. Marko je govorio kako se osjeća bespomoćno i nesposobno da se nosi sa svakodnevnim obavezama. Poznati američki glumac i pisac Robin Vilijams jednom je rekao: "Svi smo mi u borbi koju ne vidimo. Budite ljubazni, uvijek." Ova izjava naglašava važnost razumijevanja i podrške koju muškarci trebaju u teškim vremenima.

Muškarci se često suočavaju s društvenim pritiscima koji ih sprečavaju da izraze svoje emocije ili potraže pomoć. Tradicionalni muški ideali, kao što su samostalnost i emocionalna kontrola, mogu otežati muškarcima da se suoče sa ljubavnim neuspjesima i obmanama. To može dovesti do dubljih problema sa mentalnim zdravljem, kao što su anksioznost i depresija.

Simptomi anksioznosti i depresije uzrokovani ljubavnim problemima kod muškaraca uključuju:

- Stalni osjećaj tuge ili praznine

- Gubitak interesa za aktivnosti koje su nekada bile ugodne

- Poteškoće sa spavanjem ili prekomjerno spavanje

- Umor i nedostatak energije

- Osjećaj bezvrijednosti ili pretjerane krivice

- Poteškoće u koncentraciji i donošenju odluka

- Povećana upotreba alkohola ili droga

Liječenje anksioznosti i depresije kod muškaraca zahtijeva sveobuhvatan pristup. Kao psihijatar, preporučujem sljedeće strategije:

1. Medikacija: Antidepresivi i lijekovi protiv anksioznosti mogu biti korisni u ublažavanju simptoma.

2. Psihoterapija: Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT) pomaže pacijentima da prepoznaju i promijene negativne misli i ponašanja koja doprinose njihovim problemima.

3. Podrška grupe: Uključivanje u grupe podrške može pružiti emocionalnu podršku i ohrabriti muškarce da otvoreno razgovaraju o svojim osjećanjima.

(Autor je specijalista psihijatrije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana