Ljekari upozoravaju: Nemojte zanemarivati boju urina

GS
Foto: iStock

Doktor iz LloydsPharmacy Online, Bhavini Shah, izdala je hitno upozorenje u vezi sa određenim nijansama boje urina, tvrdeći da to upravo može biti među prvim simptomima nekog zdravstvenog problema.

Kako ističe, tamni ili mutni urin, naročito ako je i neprijatnog mirisa, može biti znak infekcije.

"Cistitis je stanje koje počinje upalom bešike i obično je uzrokovano infekcijom mokraćnih puteva (IMP)", objašnjava Shah.

Dodaje da je najčešći simptom cistitisa učestala potreba za mokrenjem, čak i ako ste nedavno ispraznili bešiku.

"Za većinu ljudi je normalno da mokre između četiri i osam puta dnevno. Drugi simptomi uključuju bol, pečenje ili svrab prilikom mokrenja, kao i tamni, mutni ili jako mirisni urin", kaže ona.

Prema anketi Lloyds Pharmacy sprovedene među 500 ljudi, jedan od tri ispitanika je priznao da je prvobitno ignorisao simptome cistitisa.

Iako blagi simptomi infekcije mokraćnih puteva mogu nestati sami od sebe, ignorisanje stanja može dovesti do ozbiljnih posljedica.

U najgorem slučaju, cistitis može dovesti do infekcija bubrega i čak do trajnog oštećenja bubrega, upozorava dr Shah.

"Blagi simptomi infekcija mokraćnih puteva mogu nestati sami u roku od nekoliko dana. Trebalo bi da pijete puno vode i da se uzdržite od seksualnih odnosa tokom ovog perioda. Takođe, lijekovi mogu pomoći u ublažavanju bola ili nelagodnosti. Cistitis se obično liječi trodnevnim tretmanom zvanim Nitrofurantoin, koji mora da vam prepisuje ljekar", kazala je doktorka.

Pored toga, Shah preporučuje čak pijenje sokova od brusnice kako bi se pomoglo u prevenciji stanja.

Međutim, naglašava da ne postoji dokaz da ovi dodaci mogu ublažiti simptome ako je infekcija već u razvoju, prenosi Najžena.alo.rs.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana