Krpelji: Paraziti koji predstavljaju veliku prijetnju po zdravlje

GS
Foto: Pixabay

Krpelji su mali paraziti koji mogu predstavljati značajnu prijetnju po zdravlje ljudi i životinja. Ovi mali paukovi koji se hrane krvlju mogu se naći širom svijeta, a njihova populacija raste u mnogim oblastima.

Krpelji su najaktivniji tokom toplijih mjeseci, a mogu se naći u različitim okruženjima, uključujući šume, travnatu površinu i čak i vašu dvorišnu površinu. Osim što uzrokuju nelagodu i iritaciju kada ugrizu, krpelji mogu prenositi različite bolesti, uključujući Lajmsku bolest, pegavu groznicu Rokija Mauntina i encefalitis koji se prenosi.

Znanje o tome kako se zaštititi od krpelja i šta učiniti ako vas ugrize, ključno je u sprečavanju prenosa bolesti koje se prenose krpeljima. U ovom članku istražićemo sve što trebate znati o krpeljima, uključujući njihova staništa, način ishrane, bolesti koje mogu preneti i najvažnije, kako se zaštititi od ujeda krpelja.

Šta su krpelji?

Krpelji su mali paukovi paraziti koji se hrane krvlju životinja, uključujući i ljude. Često se nalaze u šumskim područjima, visokoj travi i žbunju, ali ih se takođe može naći u vrtovima, parkovima i čak na kućnim ljubimcima.
Krpelji mogu varirati u veličini od sjemenke maka do male grožđice i dolaze u raznim bojama, uključujući smeđu, crnu i crvenkasto smeđu. Neki vrste krpelja su poznate po prenošenju bolesti, što ih čini ozbiljnim zdravstvenim problemom.
Šta krpelji jedu?

Krpelji se hrane krvlju sisara, ptica, gmizavaca i drugih životinja. Nakon što se zakače na životinju ili čovjeka, krpelji se zavlače pod kožu i počinju sisati krv. Ovo traje obično nekoliko sati, a ponekad i do nekoliko dana, prije nego što se krpelj zasiti krvi i otpadne.
Koliko dugo krpelj može preživjeti?

Krpelji mogu preživjeti duže nego što biste očekivali. Neki krpelji mogu preživjeti više od godinu dana bez hrane i vode. Međutim, većina vrsta krpelja ne preživljava duže od tri mjeseca bez krvi. Takođe, krpelji su aktivniji u letnjim mjesecima kada je temperatura visoka i vlažnost niska, pa su uslovi za njihovo preživljavanje povoljniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana