Konzumiranjem ovog napitka možete da zaustavite bolesti mišića

GS
Konzumiranjem ovog napitka možete da zaustavite bolesti mišića

Osobe koje su šest mjeseci svaki dan pile barem tri šoljice vruće čokolade mogle su da hodaju više nego ostali.

Konzumiranje jedne šoljice vruće čokolade na dan pomaže starijim osobama da ostanu zdrave i vitalne jer kakao u čokoladi stimuliše cirkulaciju u nogama, ukazuje studija rađena na ljudima sa uobičajenom bolešć́u perifernih arterija.

Istraživanje je sprovedeno na osobama starijim od 60 godina, koje boluju od bolesti arterija, zbog koje se javljaju grčevi u nogama za vrijeme hodanja, a istovremeno se istraživao uticaj kakaoa na zdravlje i organizam.

"Kakao i tamna čokolada sadrže epikatehin, koji poboljšava protok krvi i omogućava osobama da više vježbaju", smatra dr Naomi Hamburg, predsjednica Savjeta za periferne vaskularne bolesti Američkog udruženja za srce, piše Dejli mejl.

Osobe koje su učestvovale u istraživanju bile su podeljene u dve grupe, ona koja je pila kakao i ona koja je pila placebo napitak bez kakaoa.

Njihovo kretanje mjerilo se prije početka istraživanja i nakon šest mjeseci. Takođe im se mjerio protok krvi u nogama pomoću MR-a. Na kraju samog istraživanja osobe koje su svakodnevno pile kakao mogle su da hodaju 42,6 metara više nego ranije, a osobama koje su pile placebo daljina hodanja smanjila se za 24,2 metara.

Rezultati pokazuju da kakao pomaže u hodanju i vitalnosti, kao i u poboljšanju stanja i zdravlja mišića. Ova studija je istovremeno pokazala da kakao, kao pristupačna i jeftina namirnica, može da pomogne u liječenju i zaustavljanju bolesti mišića i arterija u nogama.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana