Koliko je loše preskakati doručak?

GS
Foto: Ilustracija

Iako većina stručnjaka kaže da je u redu s vremena na vrijeme preskočiti doručak, generalno je korisno pojesti nešto u roku od sat ili dva od buđenja.

Nekoliko nutricionista je za Foks njuz objasnilo kakve posljedice može da ima izostanak doručka na organizam. Šeli Bols je rekla da "redovno preskakanje doručka može dovesti do neželjenih nuspojava".

"Ovo može dovesti do prejedanja u narednim obrocima tokom dana. Možda mislite da jedete manje kalorija, ali možda ćete se zapravo prejedati za ručkom ili večerom", rekla je nutricionistkinja.

Ako nikada ne doručkujete, to može uticati i na nivo energije, upozorila je, jer tijelo ne dobija ugljene hidrate i hranljive materije koje su mu potrebne za optimalan rad. Takođe može postojati dugoročni efekat usporavanja metabolizma.

"Cilj doručka je da prekinete noćni post i može vam pomoći da ubrzate metabolizam. Dakle, s vremenom bi izostanak doručka mogao da uspori vaš metabolizam, jer vaše tijelo postaje efikasnije s manje kalorija", dodala je ona.

Obavezan jutarnji obrok nosi brojne prednosti za vaš organizam, uključujući bolje upravljanje težinom, bolje kognitivne funkcije, ubrzan metabolizam, poboljšanu energiju i smanjenu glad, kaže Vanesa King, dijetetičarka iz SAD.

"Doručak vam daje energiju da započnete dan. Ako prekinete noćni post izbalansiranim doručkom, to utiče na dobrobit i opšte zdravlje. Ovo je važno za sve. A za djecu i tinejdžere doručak je ima veze i s boljim ponašanjem i akademskim uspjehom", objašnjava ona.

Ako niste gladni sat ili dva nakon buđenja, Vanesa King predlaže da pogledate svoju ishranu.

"Da li jedete grickalice noću, a ujutru ste siti? Pokušajte da jedete lakše varljive grickalice i ostavite više vremena između posljednjeg obroka i sna", savjetovala je ona.

Za ljude koji povremeno poste ili prate vremenski ograničen plan ishrane, eliminisanje doručak je uobičajeni način da se održe kraći intervali u ishrani i duži post, kaže dr Dženi Stenford, ljekarka za gojaznost iz Pensilvanije.

"Glavna odrednica ovdje je kako se osjećate kasnije u toku dana. Ako preskakanje doručka izaziva osećaj gladi kasnije tokom dana, što na kraju dovodi do toga da više jedete u drugim obrocima, ovo se ne preporučuje", rekla je.

Ipak, naglasila je da, ukoliko doručak ne utiče na kalorije i druge makronutrijente koji se unose tokom dana, to može predstavljati priliku da se smanji ukupan unos kalorija, piše B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana