Koliko je dozvoljeno jesti lubenice, a ko je uopšte ne bi smio jesti

GS
Koliko je dozvoljeno jesti lubenice, a ko je uopšte ne bi smio jesti

Lubenica, omiljena ljetna poslastica, nije samo ukusna već i izuzetno zdrava. Ovo povrće ne samo da hidrira tijelo tokom vrelih ljetnih dana, već je i bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima koji pružaju brojne zdravstvene koristi.

Međutim, za osobe koje žive sa dijabetesom, konzumacija lubenice zahtijeva određeni stepen opreza.

Dr. Natalija Petrova, priznata ruska stručnjakinja za ishranu, ističe važnost balansiranja unosa lubenice, posebno za osobe koje se bore sa dijabetesom ili drugim metaboličkim problemima. 

Lubenica je poznata po visokom sadržaju fruktoze, prirodnog šećera koji može brzo povećati nivo šećera u krvi. Stoga, iako se smatra niskokaloričnim povrćem sa niskim glikemijskim indeksom, važno je da osobe sa dijabetesom ograniče unos lubenice i pažljivo prate količinu koju konzumiraju.

Prekomjerna konzumacija fruktoze može dovesti do različitih zdravstvenih problema, uključujući masnu degeneraciju jetre. Ovo je posebno važno za osobe koje već imaju rizik od metaboličkih sindroma ili drugih bolesti jetre. 

Dr. Petrova savjetuje svoje pacijente da uživaju u lubenici u razumnim količinama kao dio balansirane ishrane, ali da se konsultuju sa svojim ljekarom ili nutricionistom kako bi prilagodili svoju ishranu prema individualnim potrebama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana