Koliko često treba da mijenjate četkicu za zube

GS
Koliko često treba da mijenjate četkicu za zube

Možda ne razmišljate previše o svojoj četkici za zube i tome koliko često treba da je mijenjate prije nego što se rascvjeta, ali bi svakako trebalo.

Redovna zamjena četkice je ključna za održavanje oralne higijene i zdravlja, kaže dr Džojs Kang, ugledni stomatolog.

"Ako želite da održite zdravlje usta, važno je da redovno mijenjate četkicu za zube na svakih tri-četiri mjeseca zbog nakupljanja bakterija. Ovo je u skladu sa preporukom Američkog stomatološkog udruženja“, kaže dr Kang.

Koji su znakovi da treba da promijenite četkicu za zube?

Jedan od glavnih znakova da je vrijeme za promjenu četkice je kada dlačice počnu da se troše, kaže dr Kang. Međutim, postoje i manje vidljivi znakovi na koje treba obratiti pažnju.

"Treba da je mijenjate i ranije ako ste bili bolesni“, objašnjava dr Kang, kako bi se smanjila prisutnost bakterija.

Kako da vaša četkica za zube traje duže?

Jedan savjet za produženje trajanja četkice je da koristite odgovarajući pritisak prilikom pranja, kaže stomatolog. Pokušajte da ne pritiskate previše kako bi dlačice zadržale svoj oblik (i kako biste bili nježni prema zubima).

Dr Kang takođe kaže da možete čistiti svoju četkicu za zube kako bi trajala duže.

"Mnogi ljudi ne znaju za ovo, ali možete zapravo da očistite četkicu za zube sa deterdžentom za sudove. Time možete da uklonite naslage bakterija sa četkice, što može da produži njen vijek trajanja“, kaže.

Međutim, dr Kang i dalje preporučuje mijenjanje četkice svakih tri-četiri meseca, bez obzira na to koliko često je čistite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana