Kardiolozi otkrili kako izračunati rizik od bolesti srca

G.S.
Kardiolozi otkrili kako izračunati rizik od bolesti srca

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu, a svake godine odnose oko 17,9 miliona života, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Međutim, postoji još jedan faktor rizika kojeg mnogi nisu svjesni, a to je veliki obim kukova i bokova, kao i odnos struka i bokova.

„Znamo da je visceralna masnoća, to jest masnoća oko struka, povezana s povećanjem kardiovaskularnog rizika, uključujući moždane i srčane udare, budući da je povezana s povećanim faktorima rizika poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa i visokog holesterola“, kaže kardiovaskularna specijalistkinja i kardiologinja, dr Laura Verde, za Parade.

Osim toga, kardiolog dr Sem Setareh tvrdi da su veliki obim struka i visok odnos struka i kukova faktori rizika za srčane bolesti. Ukazao je na naučno istraživanje „Amerikan Hart Asosiješn“ o povezanosti gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti, u kojem se ističe da je obim struka faktor rizik. prenosi B92.

„Obim struka nije samo pokazatelj smrtnosti, već je takođe povezan s kardiovaskularnim rizikom zbog visceralnog masnog tkiva, ili visceralne masti, u trbušnoj duplji“, objašnjava dr Setareh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana