Kakva ishrana treba biti u vrijeme novogodišnjih preznika

Tanjug
Foto: Twitter

BEOGRAD - Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanovic Batut izdao je upustvo kakva ishrana treba biti u vrijeme novogodišnjih preznika, a ukoliko je ishrana neumjerena može da dođe do ugrožavanja zdravlja.

Kako su saopštili u ovom periodu je smanjena fizička aktivnost, manji je unos svežeg voća i povrća,  a obroci su obično kalorični i često se zaboravlja na umjerenost u ishrani.  
    
"Pored povećanja tjelesne mase, može doći i do hipertenzije, do povećanja vrijednosti holesterola, triglicerida, šećera u krvi. Imajući sve ovo u vidu, ne bi trebalo da zaboravimo na umjerenost u ishrani i na pravilno raspoređene obroke u toku dana i u ovom prazničnom periodu", ističe se u saopštenju. 
    
Kako se navodi, greška koju građani prave tokom praznika je da ručak ili večeru čekaju, kako su naveli "prazog" stomaka i da je to greška. 
    
"Ukoliko preskočimo doručak ili ručak, bićemo gladni i sigurno nećemo biti umereni u ishrani. Umesto da odaberemo manje količine nekoliko jela, mi ćemo se prejesti i naredni dan ćemo dočekati sa osećajem težine i nadutosti u stomaku. Vremenom, ako se na taj način hranimo iz dana u dan, postoji mogućnost da dođe do ranije pomenutih posledica po zdravlje", dodaje se u saopštenju. 
    
Održavanje zdravih navika podrazumijeva da  toku dana imamo redovne obroke i da budemo umjereni u hrani bez obzira što su praznici. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana