Kako su Kovid-19 i rad na daljinu promijenili naše mentalno blagostanje?

Mr sci dr med Aleksandar Pejić
Kako su Kovid-19 i rad na daljinu promijenili naše mentalno blagostanje?

Da li se ikada osjećate umornije nego prije, iako vam je kancelarija sada u dnevnom boravku?

Mnogi od nas su se nadali da će rad od kuće donijeti više slobode, manje stresa i bolji balans između privatnog i poslovnog života. Međutim, sada se suočavamo s drugačijom stvarnošću: osjećaj izolacije, konstantna povezanost, i nemogućnost da napravimo jasnu granicu između posla i odmora.

Kako su ovi skriveni efekti pandemije promijenili naše mentalno blagostanje, i šta možemo učiniti da se prilagodimo "novoj normalnosti"?

Pandemija je donijela sa sobom mnoge promjene, a rad na daljinu je postao jedan od najvidljivijih aspekata. Iako su se mnogi prvobitno radovali uštedi vremena na putovanju do posla, u međuvremenu su shvatili da dom nije nužno uvijek i utočište. Konferencijski pozivi, sastanci bez kraja i konstantna prisutnost e-maila, preplavili su naš dnevni ritam, dok su istovremeno lične interakcije postale rijetkost.

Studija iz 2022. godine je pokazala da je više od 60% radnika koji rade od kuće prijavilo osjećaj povećane anksioznosti i usamljenosti. Zašto se osjećamo tako, i kako da se borimo protiv toga?

Dugoročne posljedice pandemije na mentalno zdravlje

1. Osjećaj izolacije

Dok smo se nekada viđali s kolegama na pauzi za kafu, sada smo sami, suočeni sa sopstvenim mislima.

Nedostatak društvenih kontakata može značajno uticati na naše mentalno zdravlje, vodeći do osjećaja usamljenosti, pa čak i depresije. Čovjek je društveno biće, a pandemija nas je udaljila od tih ključnih, svakodnevnih interakcija koje su činile veliki dio naše socijalne podrške.

2. Zamagljena granica između posla i odmora

Rad na daljinu često znači da nema jasne razlike između vremena za posao i vremena za porodicu ili odmor. Ovo dovodi do sagorijevanja, jer smo uvijek "dostupni". Kada je radni prostor i životni prostor isti, teško je isključiti se i zaista se opustiti.

3. Anksioznost zbog neizvjesnosti

Tokom pandemije, mnogi su iskusili strah od bolesti, ekonomske neizvjesnosti ili gubitka voljenih osoba. Taj strah može ostaviti dugoročne posljedice na naš um, čineći nas stalno zabrinutima za budućnost.

Kako bismo povratili osjećaj balansa, postoji nekoliko koraka koje možemo preduzeti:

• Uvedite strukturu u svoj dan. Pokušajte da započinjete i završavate posao u isto vrijeme svaki dan.

Ostavite prostor za pauze, i isplanirajte vrijeme koje ćete posvetiti sebi - kao da ste fizički otišli iz kancelarije.

• Kreirajte posebni radni prostor. Ako je moguće, odvojite dio stana ili kuće koji će služiti isključivo za rad. Kada završite s poslom, napustite taj prostor. Ova fizička granica može pomoći vašem umu da se odmori kada radni dan završi.

• Održavajte socijalne kontakte. Iako su lični susreti možda rjeđi, odvojite vrijeme za online druženja s prijateljima ili kolegama. Redovni razgovori, pa čak i video pozivi, mogu pomoći da se osjećate manje izolovano.

• Pronađite novu rutinu. Pandemija je promijenila način na koji živimo, ali to ne mora biti loša stvar. Razmislite koje nove hobije možete usvojiti - možda vrtlarenje, kuhanje ili crtanje. Ove aktivnosti mogu vam donijeti radost i osjećaj ispunjenosti.

Pandemija je bez sumnje promijenila naše živote, ali ona nam je takođe dala i priliku da ponovo definišemo što znači biti u balansu. Mario Kintana je rekao: *"Nemojte čekati da prođe oluja, naučite plesati na kiši."

Moramo naučiti kako da se prilagodimo ovoj novoj stvarnosti i da izvučemo najbolje iz nje.

Koji je vaš prvi korak ka boljem mentalnom zdravlju? Možda ćete danas isključiti laptop na vrijeme, možda ćete nazvati prijatelja koga dugo niste čuli.

Sjetite se, nije sramota potražiti pomoć, razgovarati o svojim osjećanjima i raditi na svom mentalnom zdravlju.

 Da li ste se ikada osjećali izolovano zbog rada na daljinu?

 Šta vas može učiniti srećnijim dok radite od kuće?

 Koji korak ćete danas napraviti da povratite kontrolu nad svojim mentalnim blagostanjem?.

Autor je specijalista psihijatrije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana