Kako spriječiti toplotni udar?

GS
Kako spriječiti toplotni udar?

BANjALUKA - Tropske vrućine mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene tegobe i kod potpuno zdravih ljudi. Problemi toplotnog udara i sunčanice mogu da se prepoznaju, ali i izbjegnu na vrijeme ukoliko pripremimo naš organizam na ove klimatske uslove.

Da ne bi došlo do toplotnog udara, odnosno sunčanice, neophodno je pripremiti organizam za vrućine – treba piti mnogo tečnosti, spavati dobro, ne izlaziti u podne, nositi laganu odjeću.

-Ishrana mora biti raznovrsna, bogata svježim voćem i povrćem. Međutim, mi ljeti nemamo mnogo vremena. Vrijeme provodimo pored rijeke i zaboravljamo na svježe voće i povrće. Više toga koristimo u zimskom periodu, jer znamo da nam je slab imunitet - kaže specijalista opšte medicine, doktorka Biserka Obradović za Unu.

Osim zdrave ishrane, neophodna je i fizička aktivnost – ali umjerena.

-Fizička aktivnost koja je u jutarnjim i večernjim satima, nikako ne u podne, i fizička aktivnost koja je ne tako intenzivna, kao po nekom hladnom vremenu. Već fizička aktivnost koja je dozirana, jer znamo da smo dosta energije izgubili na savlađivanje visoke temperature - objašnjava ona.

Doktorka Obradović upozorava da smo ljeti posebno podložni i virusnim, odnosno bakterijskim infekcijama, streptokoknim upalama i gnojnim anginama.

-Klime moraju redovno da se čiste, jer u klimama imamo dosta bakterija, posebno bakterije legionele koje izazivaju upalu pluća. Te legionele imamo i u stajaćoj vodi, kada nismo duže u stanu prva voda koju uzmemo iz česme moramo da je pustimo - ističe ona.

Simptomi sunčanice, odnosno toplotnog udara:

-jaka glavobolja

-suva koža

-stalno povećanje tjelesne temperature

-vrtoglavica, nemir, pospanost i povraćanje

-zujanje u ušima, poremećaj vida, nesvjestica

-ubrzan puls, plitko i ubrzano disanje.

Doktorka je, takođe, posavjetovala da kada dođe do kolabiranja organizma, nikako ne treba osobu polivati hladnom vodom ili šamarati – pošto to organizmu napravi dodatni šok i stres. Najbolje je osobu položiti na pod, odnosno beton, raskomotiti je i podići joj ruke i noge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana