Kako smanjiti znojenje

GS
Kako smanjiti znojenje

Prekomjerno znojenje tokom ljeta može da bude veliki problem. Neprijatan je osjećaj biti po cijeli dan mokar od glave do pete, a javlja se i neprijatan miris.

Na sreću, može da se ublaži vrlo jednostavno – određenim namirnicama, čajevima, kupkama i oblozima. Probajte!

Sok od paradajza

Znojenje ćete sigurno smanjiti ako svakog dana popijete tri čaše hladnog soka od paradajza. Najbolje je da bude sveže napravljen, ali može i domaći flaširani paradajz sok. Posle pet nedjelja ćete primijetiti značajnu razliku i tada možete da počnete da pijete manju količinu – jednu čašu dnevno.

Čaj od žalfije

Žalfija djeluje kao antiperspirant. Takođe je bogata magnezijumom i vitaminom B, koji utiču na aktivnost znojnih žlijezda. Kašičicu žalfije stavite u šolju (250 ml) prokuvale vode, poklopite i neka odstoji pet minuta. Procijedite, kad se ohladi iscijedite malo limuna i pijte ovako pripremljen čaj dva puta dnevno. Jednu kašičicu čaja stavite u dvije šolje ključale vode. Kad se ohladi na sobnoj temperaturi, natopite gazu ili peškirić i prebrišite dijelove tijela koji se najviše znoje.

Limun kao antiperspirant

Poznato je da limun može da kontroliše znojenje tijela. Sok od jednog limuna sipajte u čašu vode, natopite ovom mješavinom frotirsku rukavicu ili peškirić i premažite tijelo, posebno dijelove gdje se najviše znojite. Poslije 20 minuta se istuširajte hladnom vodom. Radite to jednom dnevno. Ne treba odmah izlaziti na sunce.

Oblog od crnog čaja

U četiri šolje prokuvale vode stavite dvije kesice crnog čaja i ostavite da odstoji 10 minuta. Natopite peškir čajem i prebrišite njime vrat, pazuhe, leđa, lice, stopala, dlanove. Da bi se znojenje smanjilo, ovaj tretman treba primjenjivati jednom dnevno, u trajanju od nekoliko sedmica. Sastojci crnog čaja utiču na smanjivanje znojenja, a takođe uništavaju bakterije koje stvaraju neprijatan miris tijela.

Kupka za stopala

Potopite stopala u kupku sa sirćetom i manje će se znojiti. U litar tople vode sipajte pola šolje alkoholnog sirćeta. Potopite stopala i držite ih tako oko pola sata. Poslije toga ih osušite tapkanjem mekim čistim peškirom ili papirnim ubrusom. Stopala moraju da budu potpuno suva. Važno je da posle ove kupke stopala ne ispirate vodom, jer je potrebno neko vrijeme da sirće prodre kroz pore. Stopala će vam satima biti suva.

Povrće koje rashlađuje

Postoji povrće koje snižava temperaturu tela, tako da će vas rashladiti i na taj način spriječiti da se znojite. Najbolji u tome su krastavac, zelena salata, špinat, rotkvice. Oni sadrže veliku količinu vode, zahvaljujući čemu pomažu telu da se oslobodi viška toplote i tako ga rashlađuju. Jedite ovo povrće svakog dana.

Susam sa jogurtom

Tokom leta, svako jutro pojedite kašiku susama sa malo jogurta. Susam, takođe, pomaže u snižavanju temperature tela na prirodan način. Svi koji su probali ovu mješavinu, kažu da im je pomogla da se manje znoje tokom dana, piše Najžena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana