Kako se vadi krpelj

GS
Kako se vadi krpelj

Ljudi sve više vremena provode u prirodi, pa je veća opasnost od ujeda krpelja. Šta da radite kada se to desi?

Ujed krpelja ne boli, a mesto uboda ne svrbi.

Simptomi počinju nedjelju do mjesec dana nakon ujeda. Prvi znak je crvenilo oko mjesta uboda. Promjena na koži je praćena pojavom simptoma sličnih gripu (glavobolja, groznica, malaksalost, bolovi u zglobovima), koji traju nekoliko nedjelja ukoliko se osoba ne javi ljekaru koji će odrediti antibiotsku terapiju.

Ozbiljnije komplikacije se javljaju nedjeljama i mjesecima nakon ujeda krpelja, navodi se na sajtu Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

@j9naturally Easy Hack for Ticks Dr. Janine offers a simple tip for dealing with tick bites. Simply apply peppermint essential oil on a cotton swab and gently rub it around the tick bite area. This will cause the tick to back out since they aren&39;t fond of peppermint, allowing you to safely remove them. In addition, Dr. Janine suggests taking herbal medicines such as echinacea, astragalus, and ginseng to boost your immune system and protect your body against ticks and other harmful organisms. ticks lymedisease tickremoval wellness original sound - doctorjanine Bowring, ND

-Javite se ljekaru u prva 24 sata. Ne stavljajte nikakva hemijska sredstva na to mjesto (etar, alkohol, benzin) i ne pokušavajte sami da izvadite krpelja jer se pritiskom i gnječenjem mjesta uboda krpelj može raskomadati, a rilica otići još dublje. U svakoj zdravstvenoj ustanovi, obučeno osoblje će krpelja izvaditi u cjelosti – poručuju, piše najzena.alo.rs.

Šta da radite ako niste blizu ambulante?

Ukoliko je ovo slučaj, morate sami da ga izvadite. Doktorka Dženin Bouring je na svom TikTok profilu objasnila najbolji način. Uzmite štapić za uši i namažite ga esencijalnim uljem nane. Doktorka kaže da krpelji ne vole taj miris, pa će se brzo otkačiti s kože, a onda ga samo bacite. Umesto štapića za ušu možete da uzmete čačkalicu i stavite na vrh malo vatice koju ćete natopiti čajem od nane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana