Kako prepoznati dehidrataciju: Farmaceut otkriva šest ključnih simptoma

Najžena
Foto: Ilustracija

Zdravstveni stručnjaci su otkrili šest simptoma dehidratacije na koje treba obratiti pažnju kako temperatura raste, kao i pet savjeta koji će vam pomoći da ostanete hidrirani.

Farmaceut Navin Kosla je rekao da visoke temperature mogu predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje onih koji su u ugroženoj kategoriji, zbog čega je ključno ostati hidrirani, ostati u hladu i koristiti kremu za sunčanje tokom dana.

Da biste se osjećali dobro i zdravo tokom ovih vrućih perioda, važno je da budete hidrirani. Nemojte uzimati vodu za piće zdravo za gotovo tokom toplotnog talasa - to je zaista važno.

,,Preporučujem da pijete 20 odsto više vode od uobičajenog unosa i da konzumaciju čaja, kafe, alkoholnih i zašećerenih pića zamenite vodom. Ova promjena možda neće biti po ukusu svima, pa možete da dodate voće u piće. Boja i miris vašeg urina je ključni pokazatelj kada je u pitanju dehidracija i trebalo bi da vam bude jasno da li je tamno žute boje i ima jak miris“, objasnio je Kosla.

Jasan pokazatelj dehidratacije je boja vašeg urina. Kada se hidrira, trebalo bi da bude providno-svijetlo žuta, ali u nedostatku tečnosti može da postane mnogo tamnija i da ima jak miris. Odlazak u toalet manje od četiri puta dnevno tokom toplotnog talasa takođe je znak dehidratacije. Ako vam ovi znaci smetaju, svakako počnite da pijete više, prenosi Glaucestershire Live. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana