Kako pomoći djetetu kod ujeda komarca: Ublažite svrab i otok uz ove korake

GS
Foto: X.com

Dijete vjerovatno neće ni primijetiti kada ga ujede komarac, ali će to shvatiti nešto kasnije, kada se javi svrab.

Ne postoji ništa što može da pomogne da u potpunosti zaštitite svoje dijete od ujeda komaraca, ali postoje neke stvari koje mogu da smanje šanse da se to desi.

Pokušajte da se držite dalje od mjesta gdje se komarci gnijezde ili ih ima dosta, poput kanti za smeće, malih bazena s vodom, nepokrivene hrane, bašte. Takođe, imajte na umu da stajaća voda, poput one u bazenčićima za djecu, privlači komarce, pa je poželjno da je menjate jednom nedeljno, jer se ovi insekti u njoj razmnožavaju.

Izbjegavajte da boravite napolju u sumrak, kada su komarci najaktivniji.

Obucite djetetu odjeću dugih rukava i nogavica ako idete negde gdje znate da će biti puno komaraca.

Koristite repelent na delovima kože koji su otkriveni, ali izbegavajte da prskate ove proizvode na lice ili šake mališana. Možete naprskati repelent i na odjeću, radi dodatne zaštite.

Šta da radite kada komarac ujede dijete

Spriječite otoke tako što ćete staviti led na mjesto ujeda.

Ublažite svrab kalaminom ili koristite hidrokortizon kremu za ujede ukoliko je to potrebno.

Objasnite djetetu da se ne češe. Oštri maleni nokti mogu da oštete kožu oko mesta ujeda, a kroz te sitne ranice mogu da uđu bakterije. Pokušajte da objasnite detetu da će češanje i kopanje samo pogoršati svrab i skratite mu nokte koliko je to moguće.

Obratite pažnju na simptome bolesti. Najčešće su ujedi komaraca potpuno bezazleni, ali ovi insekti mogu da prenesu i bolesti, poput groznice Zapadnog Nila. Četiri od pet zaraženih ljudi ne znaju da su bolesti, prema informacijama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Ipak, trebalo bi da budete obazrivi ako primetite simptome, koji uključuju groznicu, glavobolju, mučninu i povraćanje. U tom slučaju, javite se ljekaru uz napomenu da je dete nedavno imalo ujede komaraca.

Takođe, javite se ljekaru ukoliko primetite znake infekcije koji se javljaju najčešće usljed infekcije, jer se dijete češe ili raskopa ujede. Znaci infekcije koji mogu da se jave su crvenilo, otok ili gnoj ili je mjesto ujeda toplo na dodir, piše whattoexpect.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana