Kako očuvati zdravu kosu: Savjeti za sprječavanje opadanje kose

GS
Foto: Ilustracija

Opadanje kose može biti frustrirajuće iskustvo, ali postoje koraci koje možete preduzeti kako biste smanjili taj problem i očuvali zdravu kosu.

Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći:

1. Pravilna ishrana

Ishrana bogata proteinima, vitaminima (posebno vitaminom A, C i E) i mineralima (poput gvožđa i cinka) ključna je za zdravu kosu. Jedite raznoliko voće, povrće i proteine kako biste podržali rast kose.

2. Održavanje higijene

Redovno pranje kose ne samo da je važno za čistu kosu, već i za održavanje zdravog temena. Koristite blagi šampon i izbjegavajte prečesto pranje, što može isušiti kosu.

3. Izbjegavanje toplote

Visoka temperatura od feniranja, peglanja ili upotrebe vrućih alatki za oblikovanje kose može oštetiti vlasi. Koristite termičku zaštitu i ograničite upotrebu ovih alatki.

4. Smanjenje stresa

Stres može uzrokovati opadanje kose. Praktikovanje tehnika opuštanja poput joge ili meditacije može pomoći u smanjenju stresa.

5. Nježno rukovanje s kosom

Grub tretman kose može dovesti do lomljenja vlasi. Češljajte je pažljivo, izbjegavajte stegnuti rep i koristite češalj sa širokim zupcima.

6. Konsultacija s dermatologom

Ako primijetite ozbiljno opadanje kose ili proređivanje, posjetite dermatologa. Oni mogu identifikovati uzrok i predložiti odgovarajuće tretmane ili lijekove.

7. Pravilna hidratacija

Pijte dovoljno vode kako biste održavali hidrataciju kože i vlasišta.

Zapamtite da je svaka osoba jedinstvena, pa je moguće da će vam određeni tretmani bolje odgovarati od drugih. Važno je da budete strpljivi i da se posavjetujete sa profesionalcem ako primijetite ozbiljne probleme s opadanjem kose, prenosi Glas Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana