Kako muzika utiče na psihu?

GS
Foto: FB

Muzika ima dubok i složen uticaj na ljudsku psihu. Njeni ritmovi, melodije i tekstovi mogu izazvati širok spektar emocionalnih reakcija, od radosti do tuge, od uzbuđenja do opuštanja.

Studije su pokazale da slušanje omiljene muzike može smanjiti nivo stresa i anksioznosti, dok istovremeno poboljšava raspoloženje i podstiče osjećaj povezanosti sa drugima. 

Muzika takođe može djelovati terapeutski, pomažući ljudima da obrade svoje emocije ili da pronađu utjehu u teškim trenucima. S druge strane, neke vrste muzike mogu izazvati negativne efekte na psihu, poput agresivnosti ili depresije, posebno ako se slušaju u određenim kontekstima ili ako su osoba već podložna takvim stanjima. U suštini, muzika je moćno sredstvo koje može oblikovati našu psihu i način na koji doživljavamo svijet oko sebe.

Muzika može imati i fiziološki uticaj na psihu, poput regulacije srčanog ritma i disanja. Duboki basovi mogu stvoriti osjećaj energije i pokreta, dok sporije melodije mogu umiriti um i tijelo. Takođe, muzika može aktivirati određene dijelove mozga povezane sa pamćenjem i emocijama, što može poboljšati kognitivne funkcije i podstaknuti kreativnost.

Muzika je neizostavan dio ljudskog iskustva koji kontinuirano oblikuje našu psihu i doprinosi našem emocionalnom, mentalnom i fizičkom blagostanju, prenosi Glas Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana