Kako izabrati odgovarajuću kremu za sunčanje

GS
Kako izabrati odgovarajuću kremu za sunčanje

Izbor proizvoda za sunčanje važan je korak kako biste dobili fin preplanuli ten a bez oštećenja kože.

Prilikom izbora treba uzeti u obzir nekoliko ključnih faktora: tip kože, intenzitet sunčevog zračenja, sastav proizvoda i lične preferencije. Postoji nekoliko stvari na koje morate da obratite pažnju da biste izabrali proizvod koji će vas maksimalno zaštititi na suncu, kao i šta nikako ne smete da koristite kada se izlažete suncu.

Odredite svoj tip kože

Prvi korak u izboru proizvoda za sunčanje je da odredite tip kože. Postoji šest fototipova kože, u rasponu od veoma svijetle (koja lako gori i jedva preplanuli) do veoma tamne (koja rijetko gori i brzo preplanuli). Što je vaša koža svjetlija, to bi trebalo da bude veći SPF (faktor zaštite od sunca) u proizvodu.

Izbor nivoa SPF

SPF je indikator koji pokazuje koliko proizvod štiti kožu od ultraljubičastih zraka. Što je veći SPF, duže će vaša koža biti zaštićena od opekotina od sunca. Važno je zapamtiti da čak i kada koristite proizvod sa visokim SPF-om, potrebno ga je redovno nanositi, posebno nakon plivanja ili aktivnog sporta.

Izbor tipa proizvoda

Proizvodi za sunčanje dolaze u obliku krema, losiona, sprejeva i ulja. Svaki tip ima svoje prednosti i pogodan je za različite situacije.

Kreme i losioni – Pružaju dobru hidratantnu zaštitu, pogodnu za suvu i normalnu kožu. Lako se nanose ravnomjerno.

Sprejovi – Lako se nanose i brzo se upijaju. Idealni za upotrebu na teško dostupnim dijelovima tijela. Međutim, važno je osigurati da se proizvod nanese ravnomjerno.

Ulja – Pružaju intenzivan ten, ali često imaju nizak SPF, što nije dovoljno za ljude sa svjetlijom kožom. Pogodno za tamnu kožu i već preplanule osobe.

Sastav proizvoda

Prilikom izbora proizvoda za sunčanje, važno je obratiti pažnju na njegov sastav. Najbolje je izabrati proizvode koji sadrže prirodne sastojke i izbjegavati proizvode sa potencijalno štetnim hemijskim aditivima.

Fizički (mineralni) filteri – cink oksid i titanijum dioksid. Ovi sastojci formiraju barijeru na površini kože i reflektuju sunčeve zrake.

Hemijski filteri - avobenzon, oksibenzon i oktokrilen. Oni apsorbuju ultraljubičaste zrake, sprečavajući ih da prodru u kožu. Međutim, neki hemijski filteri mogu izazvati iritaciju na osjetljivoj koži.

Dodatna svojstva

Moderni proizvodi za sunčanje često imaju dodatna svojstva koja mogu biti korisna:

Otporan na vodu – Ako planirate da plivate ili se znojite, izaberite proizvode koji su vodootporni. Tipično, takvi proizvodi ostaju efikasni do 80 minuta u vodi.

Vlaženje – Proizvodi sa hidratantnim sastojcima kao što su aloe vera, glicerin ili hijaluronska kiselina će pomoći u sprečavanju isušivanja kože.

Sastojci protiv starenja – Neki proizvodi sadrže antioksidante, vitamin E ili biljne ekstrakte koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i preranog starenja kože.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana