Kako efikasno zaustaviti proliv

Agencije
Kako efikasno zaustaviti proliv

Proliv je neprijatna pojava koja može poremetiti svakodnevne aktivnosti i izazvati dehidraciju.

Umjesto da posegnete za farmaceutskim lijekovima, postoji jednostavan narodni lijek koji možete isprobati kod kuće – kombinacija kafe i limuna.

Sastojci:

  • Tri kašike mljevene kafe
  • Dvije kašike limunovog soka
  •  

Priprema:

  1. U posudi, pomiješajte mljevenu kafu i svježe iscijeđen limunov sok.
  2. Miješajte smjesu kašikom dok ne dobijete homogenu kašu.

Upotreba:

Nakon što ste pripremili smjesu, pojedite je odmah. Ukus će biti gorko-kiseo i prilično odvratan, ali je veoma birno da ne dodajete šećer ili bilo kakve zaslađivače kako bi smjesa ostala efikasna.

Upozorenje:

Ovaj narodni lijek koristi se isključivo sa mljevenom kafom, a ne instant kafom. Instant kafa se razgrađuje u tijelu i može dovesti do unosa prekomjerne količine kofeina, što nije cilj ovog lijeka.

Kafa koja se unosi na ovaj način uglavnom prolazi kroz sistem nepromijenjena, što pomaže u zaustavljanju proliva.

Zašto ovaj lijek djeluje?

Kombinacija kafe i limuna funkcioniše na nekoliko nivoa. Kafa je poznata po svojim adstringentnim svojstvima, koja mogu pomoći u stezanju crijeva i smanjenju izlučivanja vode. Limunov sok, s druge strane, ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv infekcija koje uzrokuju proliv.

Zaključak

Ako tražite brz i prirodan način da zaustavite proliv, smjesa kafe i limuna može biti rješenje. Iako ukus nije prijatan, efikasnost ovog lijeka može vam pomoći da se brzo vratite u normalu. Uvijek je dobro konsultovati se sa ljekarom pre nego što isprobate bilo koji narodni lijek, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme ili ako se simptomi proliva nastave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana