Kako dovesti liniju do savršenstva: Pratite ovih 6 savjeta

GS
Foto: Ilustracija

Stručnjaci ipak imaju nekoliko savjeta pomoću kojih ćete dovesti liniju do savršenstva.

Držite stres pod kontrolom

– Kada vaš mozak misli da vam je život u opasnosti, on podstiče oslobađanje adrenalina i kortizola – objašnjava nutricionista Rob Hobson.

Ovo je nekada dobro, jer nam omogućava da u opasnim situacija reagujemo brzo, ali Rob dodaje da, ako ste pod stresom i nemate određenu opasnost na koju biste mogli da reagujete, mast se taloži oko vašeg struka.

Dakle, ako ste pod stresom i pojedete gomilu nezdravih stvari, to će vam ostati kao podsjetnik na stomaku.

Vježbajte bar 20 minuta dnevno

Vježbanje utiče na vaše raspoloženje, imaćete više energije i vaše zdravstveno stanje biće mnogo bolje. Bez obzira na kondiciju, bez obzira na godine i na vaš izgled, vježbanje će vam pomoći da se osjećate sjajno i da tako i izgledate.

– Činjenica da tokom vježbanja koristimo više kiseonika, stvarajući veći protok krvi – objašnjava Maria Elef, personalni trener.

Kako kaže, krenite da šetate i radite lagane vježbice, a onda postepeno počnite sa tegovima i zahtevnijim treninzima.

– Vožnja biciklom od 20-30 minuta će osloboditi sve endorfine koji su vam potrebni, a neće štetiti zglobovima – kaže ona.

Žvaćite sporije

Ako želite da ubrzate mršavljenje, usporite žvakanje.

– Kada svesno uložite napor u sporije žvakanje, pomažete sebi da brže mršavite. Dokazano je da sporim jedenjem unosimo manje kalorija  – kaže nutricionista Kristen Fleming.

Najmanje 8 sati sna

Mršavljenje se ne vrti samo oko toga koliko jedete i koliko vježbate. Količina sna takođe je bitan faktor.

– Ako se odmorite dovoljno, vaše tijelo je pod stresom, što negativno djeluje na hormone uključene u proces mršavljenja. Prigušite svjetla i ne gledajte u ekran od 30 do 60 minuta prije spavanja. Probajte da čitate, istegnite se ili popijte šoljicu vrućeg čaja kako biste se opustili – kaže Girgen.

Vodite dnevnik ishrane

Lako je izgubiti se ako napamet pokušavate da pratite šta sve jedete, stoga je lakše zapisivati i voditi dnevnik ishrane.

– Studija iz 2019. godine pokazala je da vođenje dnevnika obroka, pogotovo ako je on sa fotografijama, doprinosti gubitku većeg broja kilograma. To ljudima pomaže da shvate kako je biti u kalorijskom deficitu i podstiče ih na razmišljanje o tome šta jedu – kaže nutricionistkinja Sara Vilijams.

Započnite dan vodom

Čak i ako niste među onima koji doručkuju, nekoliko čaša vode može spriječiti prejedanje u toku dana.

– Hidratacija je jednostavan i efektan način za pomoć pri mršavljenju. Ponekad, kada mislite da ste gladni, zapravo ste samo žedni, posebno ujutro. Započnite svoj dan s dvije čaše vode. Ovo će pomoći da ostanete hidrirani i da ne zamijenite žeđ sa glađu – kaže nutricionistkinja Kristen Fleming, a prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana