Kada ljubavnici postanu novi problem: Izlazak iz začaranog kruga prevare

mr sci dr med Aleksandar Pejić
Kada ljubavnici postanu novi problem: Izlazak iz začaranog kruga prevare

Prevara u braku može izgledati kao izlaz iz nezadovoljavajućeg odnosa, ali često donosi nove i složene probleme. Kada žene napuste muževe zbog ljubavnika, mogu se naći u još većim frustracijama i nezadovoljstvima s novim partnerima.

Jedna pacijentica, zvaćemo je Ivana, odlučila je napustiti supruga zbog ljubavnika, nadajući se boljoj budućnosti. Nažalost, ubrzo je shvatila da njen novi partner nije bio rješenje njenih problema. Umjesto sreće, Ivana se suočila s ljubomorom, manipulacijom i emocionalnim zlostavljanjem. Pokušavala je pobjeći i od ljubavnika, ali je njegovo posesivno ponašanje dodatno pogoršalo njenu situaciju.

Statistike pokazuju da više od 30 odsto žena koje su napustile svoje muževe zbog ljubavnika, dožive slične ili veće nivoe nezadovoljstva u novim vezama. Istraživanja pokazuju da žene koje napuštaju muževe zbog novih partnera često doživljavaju slične ili veće nivoe nezadovoljstva i emocionalnog zlostavljanja u novim vezama. Kako je poznati američki psiholog Karl Rodžers rekao: "Najparadoksalnija stvar je da kada prihvatim sebe takvog kakav jesam, onda mogu da se promijenim." Ovaj citat savršeno opisuje potrebu za unutrašnjim radom i prihvatanjem prije nego što se traže promjene u vanjskim okolnostima.

Studija "Priručnik za postupanje subjekata zaštite" otkrila je da mnoge žene i dalje doživljavaju emocionalno zlostavljanje i nezadovoljstvo u novim vezama. Studija "Žene, zakoni i društvena stvarnost" pokazuje da žene često nastavljaju obrasce ponašanja iz prethodne veze, uključujući toleranciju na emocionalno zlostavljanje. Istraživanje "Na ničijoj zemlji" ukazuje na veći rizik od ponovnog doživljavanja nasilja u novoj vezi. Ovi nalazi naglašavaju potrebu za podrškom koja rješava osnovne probleme emocionalnog zlostavljanja i nezadovoljstva, a ne samo promjenom partnera.

Prevara često dolazi iz osjećaja nezadovoljstva i bijega od problema u braku. Međutim, bijeg nije rješenje jer se unutrašnji problemi prenose i u novu vezu. Žene koje se upuste u novu vezu bez rješavanja starih problema često upadaju u isti obrazac ponašanja, što rezultira dodatnim frustracijama. Prepoznavanje ovih obrazaca je ključno. Žene koje osjećaju nezadovoljstvo u vezi često se suočavaju sa sličnim simptomima: osjećajem praznine, niskim samopouzdanjem i potrebom za vanjskim priznanjem. Ako se ti problemi ne riješe, prelazak iz jedne veze u drugu neće donijeti trajno zadovoljstvo.

Liječenje iz aspekta psihijatra zahtijeva sveobuhvatan pristup. Kao psihijatar, često koristim kombinaciju kognitivno-bihevioralne terapije (KBT) i individualne psihoterapije kako bih pomogao pacijentima da prepoznaju i promijene negativne obrasce ponašanja. KBT pomaže ženama da prepoznaju negativne misli i zamijene ih pozitivnijim i realističnijim. Podrška porodice i prijatelja takođe je od izuzetnog značaja. Otvoreni razgovori i emocionalna podrška mogu pomoći ženi da se osjeća sigurnijom i manje sklonom impulsivnim odlukama. Edukacija o zdravim vezama i načinima rješavanja konflikata također je ključna.

Ako se suočavate s ovim problemima, važno je da potražite stručnu pomoć i ne pokušavate sve riješiti sami. Terapeuti i psihijatri mogu pružiti potrebnu podršku i voditi vas kroz proces oporavka i izgradnje zdravih odnosa.

(Autor je specijalista psihijatrije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana