Jedinstvena izvedbena umjetnost koja spaja različite discipline: Ples na šipci meta predrasuda

Aleksandra Todorović
Jedinstvena izvedbena umjetnost koja spaja različite discipline: Ples na šipci meta predrasuda

Kad jednom zaplešete i pronađete sebe, više ne odustajete. To postaje dio vas, mjesto za odmor duše i tijela, postaje luksuz koji sebi nekada ne možemo da priuštimo zbog strahova i predrasuda.

Rekla je to za “Glas Srpske” osnivač “Pole Sport” studija Anja Kovačević koja nam je objasnila nešto više o plesu na šipci kao vrsti plesa koja je često na meti predrasuda.

Ples na šipci, odnosno pole dance je vrsta plesa, rekreacije, sporta i izvedbene umjetnosti koja se izvodi na vertikalnoj šipci uz kombinaciju različitih disciplina, od baleta, joge, gimnastike do akrobatike.

Razvio se u oblik popularne rekreacije za žene, djecu i muškarce.

- Ovim plesom može da se bavi svako, bez obzira na pol, godine, kilažu i fizičku spremnost, bitno je samo da imate volju, a ostalo se stiče na treninzima - rekla je Kovačevićeva.

Prema njenim riječima, prilikom plesa koriste se sve grupe mišića, razvoj motorike, koordinacije, balansa i držanja tijela, ali se oni različito aktiviraju u zavisnosti od elemenata koji se izvode.

Iskusni plesači ističu da ovaj sport utiče na prevazilaženje svih mentalnih prepreka, čini da zavolite vaše tijelo onakvo kakvo jeste, sa svim nesavršenostima, čime jačate samopouzdanje.

- U jednom trenutku ostanete zaprepašćeni činjenicom šta je sve vaše tijelo u stanju da uradi, jer svaka fizička aktivnost doprinosi smanjenju stresa, ali u ovom plesu ima nešto čudno, nešto magijsko - kazala je ona.

Kako je ispričala, članice ovog kluba svakodnevno se bore protiv predrasuda upravo zbog toga što je glavni rekvizit na treninzima šipka.

- Predrasuda će uvijek biti, ali nas negativni komentari ne opterećuju. U mnogim sportovima, kao što su atletika ili odbojka na pijesku, djevojke su oskudnije obučene. Ono što stvara predrasude kod ljudi je rekvizit koji koristimo, odnosno šipka - navela je Kovačevićeva.

Ona je istakla da trenutno ne planiraju nigdje da nastupaju, ali da organizuju druženja za članove i fotografisanje radi promocije kluba. Trenutna epidemiološka situacija nije mnogo poremetila njihove aktivnosti.

- Epidemiološka situacija nije značajno uticala na treninge, jer je broj članova u grupi ograničen i ne prelazi 15 kako bismo mogli da se posvetimo svakom ponaosob - naglasila je Kovačevićeva.

Priliku da zaplešu u klubu su dobili i muškarci, a formirana je i dječja grupa uzrasta od četiri do 13 godina.

- Sa djecom je divno raditi jer nemaju razvijen strah, što je slučaj kod većine odraslih - zaključila je Kovačevićeva i dodala da je dječja grupa nekad bila samo san, koji je konačno ostvaren.

Treninzi

Kovačevićeva je objasnila da radi i treninge istezanja, kondicione, te individualne i poluindividualne treninge.

- Kombinujemo akrobatske i senzualne elemente, stvaramo koreografije i plešemo. Bitno je da svako stvara jedinstven stil. Nema uniformisanosti, a to je ono što je specifično kod ove vrste plesa - rekla je Kovačevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana