Jedete dok stojite ili sjedite? Gastroenterolog objasnio šta je ispravno

GS
Foto: Ilustracija/Peksels

Da li je zdravije jesti dok stojimo ili sjedimo? Šta o tome kaže gastroenterolog Pejton Berukim?

Prema njegovim riječima, nekoliko malih promjena se dešava u varenju kada žvaćemo i gutamo dok stojimo.

"Prvenstveno treba napomenuti da kada stojimo i jedemo krv će se spustiti do nogu, jednostavno radi gravitacije, a to može uzrokovati smanjen protok krvi do želuca, gdje je ona potrebna zbog varenja. Kao rezultat, varenje možda neće tako dobro da funkcioniše, pa možete da doživite i nadutost i probleme sa varenjem", rekao je dr Berukim i dodao da se sličan efekat javlja ako se krećete odmah nakon jela, jer tada dolazi do bržeg varenja i lošije apsorpcije nutrijenata.

Međutim, to, kako kaže, nije ništa zbog čega bi trebalo da se uzrujavate.

Ako jedete dok stojite, vjerovatno ćete i brže žvakati i gutati, što može da dovede do nekih posljedica.

Kako dr Berukim navodi, što brže jedete, veće su šanse da ćete progutati i dosta vazduha, a to, svi znamo, vodi do pojave gasova.

"Brzo, ali nedovoljno žvakanje i gutanje može da dovede do grčeva u stomaku, jer je u tom slučaju želucu potrebno više vremena da razgradi i svari hranu. Ako vas muči baš ovaj problem i ne možete da pronađete olakšanje, ljekar savjetuje da sjednete kad jedete umjesto da stojite i posmatrate da li simptomi prolaze.
 

Šta će se desiti ako sjedite i jedete?

Kada sjedite dok jedete i ostavite sebi vremena da uživate u jelu, možete da očekujete nekoliko dobrobiti za vaše varenje

Kako će žvakanje i gutanje hrane u stojećem položaju uzrokovati neke nuspojave, poput neprijatnog osjećaja u stomaku, male promjene mogu da poboljšavaju varenje.

No, dr Berukim dodaje i da će u tom slučaju i vaše mentalno zdravlje profitirati.

Prema rezultatima studija objavljene u magazinu Journal of Integrative Medicine, zaključeno je da će svjesno konzumiranje hrane održati simpatički nervni sistem u dominaciji, što će pomoći i autonomnom nervnom sistemu da varenje funkcioniše kako treba.

Drugim riječima, stres dokazano ometa gastroenterološke mehanizme, pa možemo reći da će crijeva slati signale mozgu, a on će isto tako slati signale crijevima kada se nađe u problemu.

Jasno se može zaključiti da želudac ili crijeva koja nisu dobro mogu da budu u tom stanju, jer ste vi u depresiji, anksiozni ili pod stresom.

Bilo da jedete sami ili u društvu, ako jedete dok sjedite, vaše iskustvo će biti bolje i u hrani ćete uživati.

 

Da li je uvijek potrebno da sjedimo dok jedemo?

Stajanje dok jedete ponekad može da eliminiše i želudačne probleme.

Ljekar podsjeća da su gorušica i refluks najčešći problemi sistema za varenje.

Refluks se javlja kada dođe do povećanog pritiska na želudac te se javlja osjećaj pečenja u grlu ili u ustima, piše Hayat.ba

Kako bi se taj pritisak smanjio, nakon obroka nemojte odmah da legnete i u tom položaju da provedete nekoliko sati.

"U tom scenariju je pametnije da stojite dok jedete, jer tako možete da smanjite spomenuti pritisak i posljedice", objašnja dr Berukim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana