Jača srčani mišić, liječi vrtoglavicu i nervozu - biljka koju ima skoro svako dvorište u Srbiji

GS
Jača srčani mišić, liječi vrtoglavicu i nervozu - biljka koju ima skoro svako dvorište u Srbiji

Između ostalog, ova biljka se koristi za pravljenje čaja za smirenje, ali treba biti oprezan, jer su neke osobe alergične.

Baštenska ruta je žbunasta biljka, veoma neprijatnog mirisa, zelenožute boje i sitnih žutih cvjetova. Uzgaja se u baštama, iako raste samoniklo. Cvjeta od aprila do jula. Cijela biljka se koristi za medicinske svrhe. Bere se tokom cvjetanja po oblačnom vremenu. Suši se na prozračnom i tamnom mjestu.

Oprez. Neki ljudi su alergični na baštensku rutu i na sam dodir, pa budite oprezni.

Ovu biljku koristimo u malim količinama ili u smješama. Može biti i lijek i otrov, pa budite oprezni sa njom. Njen čaj se koristi za smirenje, pomaže kod epilepsije, vrtoglavice, angine pektoris. Baštenska ruta se koristi za liječenje umornih očiju, visokog krvnog pritiska. Dobra je i protiv menstrualnih bolova i nervoznog lupanja srca.

Kapi ulja baštenske rute su dobre protiv gluvoće, a čaj je dobar protiv raznih crijevnih parazita. Međutim, potrebno je da budemo oprezni kada koristimo čaj i da ga koristimo veoma razrijeđenog u malim gutljajima.

Čaj za smirenje

Za smirenje koristimo mješavinu nekoliko biljnih vrsta – 10 g baštenske rute, 10 g nane i valerijane, 15 g cvjetova gloga, 5 g kima i 10 g cvjetova imele.

Sve se pomiješa i onda kašiku mješavine dodati u 25 dl ključale vode. Poslije 10 minuta pijte čaj u gutljajima dok je još topao. Koristimo 2–3 šolje dnevno.

Napitak za probleme sa crijevima

Mješavinu za crijevne smetnje čine žalfija, bor, dren, hajdučka trava, majčina dušica, matičnjak, anis. Takođe pijemo ovu mješavinu u malim gutljajima, toplu.

Trudnice ne bi trebalo da uzimaju ovaj čaj, jer može izazvati pobačaj, prenosi B92.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana