Između radosti i tuge: Suočavanje s poremećajima raspoloženja nakon poroda

mr sci dr med Aleksandar Pejić
Između radosti i tuge: Suočavanje s poremećajima raspoloženja nakon poroda

Imao sam pacijenticu, zvaćemo je Ana. Ana je rodila svoje prvo dijete prije šest sedmica. Na početku, osjećala je tipičnu euforiju i sreću zbog novorođenčeta. Međutim, nekoliko dana nakon porođaja, počela je osjećati neobjašnjivu tugu, često je plakala bez vidljivog razloga i bila je izuzetno napeta.

Njeno stanje se poboljšalo nakon dvije sedmice, iako se još uvijek povremeno osjećala iscrpljeno. Ana je doživjela ono što se obično naziva „baby blues“. 

„Baby blues“ ili postporođajna tuga je stanje koje se javlja u periodu od dva do pet dana nakon poroda i traje do mjesec dana. Ovo stanje pogađa između 80 i 90 odsto žena koje su rodile. Manifestuje se kroz promjene raspoloženja, napetost i plačljivost, ali obično prolazi samo od sebe bez potrebe za medicinskom intervencijom.

Glavni simptomi „baby bluesa“ uključuju:

- Promjene raspoloženja

- Plačljivost

- Osjećaj napetosti

- Poteškoće sa spavanjem

- Blaga anksioznost

Ovo stanje se razlikuje od ozbiljnijih poremećaja raspoloženja, kao što je postpartalna depresija, po svojoj kratkotrajnosti i intenzitetu simptoma.

Postpartalna depresija je ozbiljnije stanje koje se može pojaviti unutar 12 sedmica od poroda.

Simptomi uključuju:

- Duboku tugu i loše raspoloženje

- Anksioznost

- Oslabljenu koncentraciju

- Misli o suicidu

- Manjak energije

- Bezvoljnost

- Nesanica

- Oslabljen apetit

Za razliku od „baby bluesa“, postpartalna depresija zahtijeva medicinsku procjenu i liječenje. Diferencijalna dijagnoza je ključna kako bi se ovo stanje razlikovalo od bipolarnog afektivnog poremećaja. Terapija obično uključuje antidepresive iz grupe SSRI, a za dojilje se biraju lijekovi koji se slabije izlučuju u majčino mlijeko. Liječenje traje od tri do šest mjeseci i često je vrlo uspješno.

Autor je specijalista psihijatrije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana