Istraživanje: Mlađe generacije podložnije karcinomu nego starije

GS
Istraživanje: Mlađe generacije podložnije karcinomu nego starije

Najmanje 17 različitih vrsta karcinoma ima veću vjerovatnoću nastanka kod pripadnika generacije Zed i milenijalaca, pokazala su najnovija istraživanja naučnika.

I to nije najgore: ako se ovakav trend nastavi, prognozira se da će do 2050. godine broj slučajeva raka mogao skočiti za 77 odsto u odnosu na trenutno stanje.

Slučajevi otkrivanja karcinoma kod pripadnika mlađih generacija sve su češći, a njihov eksponencijalni rast zabrinuo je naučnike širom svijeta.

Ovom temom posebno se bavilo Američko društvo za rak, koje je analiziralo podatke više od 23 miliona pacijenata rođenih u periodu između 1920. i 1990. godine, kod kojih je od 2000. godine pa nadalje dijagnostikovano neko maligno oboljenje.

U poređenju sa bejbi-bumerima, zumeri i milenijalci su u zoni povišenog rizika kada je razvoj najmanje 17 vrsta karcinoma u pitanju, dok se u pojedinim istraživanjima spominju čak 34 vrste raka, prenosi portal Sajens Alert.

Alarmantni podaci ukazuju da su oni rođeni 1990. godine imali čak dva do tri puta veću vjerovatnoću da razviju rak bubrega, pankreasa ili tankog creva u poređenju sa bejbi-bumerima rođenim 1955. godine. Među vrstama karcinoma čiji je razvoj u porastu kod pripadnika mlađih generacija našli su se i rak dojke i jajnika, rak materice, rak testisa i karcinom analnog otvora.

"Stopa raka kod ljudi mlađih od 50 godina porasla za skoro 80 procenata za 30 godina", naveli su američki istraživači, dodajući da bi, ako se ovaj trend nastavi, do 2050. godine broj novootkrivenih slučajeva raka mogao porasti za dodatnih 77 odsto.

Koji su glavni okidači za razvoj malignih oboljenja kod mlađih osoba
Dramatičan porast učestalosti razvoja malignih oboljenja kod mlađih generacija naučnici su povezali sa povišenom izloženošću kancerogenima već od najranijeg uzrasta.

"Te rizične izloženosti, međutim, tek treba da budu definisane i rajzašnjene", ogradili su se naučnici.

Ipak, postoji još jedan okidač, a to je gojaznost, kojoj su milenijalci i zumeri skloniji nego starije generacije.

Od identifikovanih 17 vrsta karcinoma koje su češće kod mladih ljudi, čak 10 je vezano za ovo stanje, koje polako ali sigurno poprima oblike pandemije, javljajući se u svim životnim dobima i na svim geografskim širinama.

Postoje i drugi faktori rizika, poput loše ishrane, sedenternog načina života i poremećaja spavanja, koji takođe imaju značajnu ulogu u izazivanju porasta broja pacijenata sa najgorom dijagnozom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana