Istraživači: Buka na radnom mjestu povećava stres i krvni pritisak

GS
Istraživači: Buka na radnom mjestu povećava stres i krvni pritisak

Stalno lupanje i zveckanje na radnom mjestu ne samo da remeti koncentraciju ili uzrokuje probleme sa sluhom kao što je tinitus već može da doprinese pojavi stresa i visokog krvnog pritiska, navode zdravstveni stručnjaci.

Istraživači su proučavali efekte visokog nivoa buke u fabrikama odjeće u Bangladešu i otkrili da tri od deset radnika imaju povišen krvni pritisak.

Ovo stanje, za koje se procjenjuje da pogađa oko milijardu ljudi i da doprinosi preranoj smrti, povezano je sa srodnim stanjima kao što su gojaznost, bolesti srca i dijabetes, prenijela je agencija DPA.

"Iako mehanizam još nije dobro istražen, smatra se da odgovor tijela na stres usljed hroničnog izlaganja zvuku izaziva hormonsku neravnotežu koja postepeno dovodi do trajnog povećanja krvnog pritiska", rekao je Golam Dastager Prins iz Uprave za opšte zdravlje u Bangladešu.

Otprilike polovina preostalih radnika bila je u stanju koje prethodi hipertenziji, odnosno povišenom krvom pritisku.

Istraživači su rekli da su u svojim procjenama uračunali i druge potencijalne faktore, kao što su težina i pušenje.

Ispitani radnici su u prosjeku gotovo 16 godina bili izloženi na radnom mjestu intenzitetu buke u rasponu od 96 do 111 decibela, što je iznad preporučenog maksimuma od 85 decibela tokom smjene od osam časova.

"Pošto se studija fokusirala na radnike koji su bili izloženi buci od preko 85 decibela tokom dužeg vremenskog perioda, bilo koja profesija u kojoj postoji slična izloženost mogla bi da izazove slične uticaje na krvni pritisak", rekao je Prins.

On je dodao da nalazi koji su predstavljeni na konferenciji u Indiji koju vodi Američki koledž za kardiologiju, ukazuju na potrebu da radnici nose zaštitnu opremu, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana