Hrana može imati dubok uticaj na naše emocionalno stanje

GS
Foto: Freepik

Hrana utiče na raspoloženje više nego što mislite. Saznajte kako pravilni izbori mogu poboljšati vaše emocionalno stanje i održati vas sretnim.

Da li ste znali da hrana utiče na raspoloženje? Zamislite da ste pojeli veliku porciju čipsa i primijetili nagli pad raspoloženja, ili da ste uživali u svježoj salati i osjećali se pozitivnije. Ove promjene nisu slučajne – hrana može imati dubok uticaj na naše emocionalno stanje.

Koja hrana utiče na raspoloženje?
Dok su brze grickalice i slatkiši česti izbor za poboljšanje raspoloženja, postoje suptilniji načini kako hrana može unaprijediti naše emocionalno stanje. Na primjer, puretina je bogata triptofanom, koji pomaže u proizvodnji serotonina – neurotransmitera koji reguliše raspoloženje.

Takođe, složeni ugljeni hidrati, poput cijelih žitarica, graha i povrća, doprinose stabilnom nivou serotonina, čime pomažu u održavanju stabilnijeg raspoloženja. Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u masnoj ribi i ulju od lana, mogu poboljšati raspoloženje smanjenjem upala i pružanjem dodatne podrške mozgu.

Koju hranu izbjegavati a koja utiče na raspoloženje?
Za očuvanje pozitivnog raspoloženja, važno je izbjegavati hranu koja može negativno uticati na vaše emocionalno stanje. Dodani šećeri mogu uzrokovati brze promjene raspoloženja i energetske padove, dok zasićene masti iz mesa, mliječnih proizvoda i prženih namirnica mogu izazvati upale i pogoršati raspoloženje.

Procesuirana hrana s vještačkim dodacima može narušiti hemijski balans u mozgu, a prekomjerno konzumiranje alkohola može dodatno pogoršati raspoloženje zbog kompleksnih hemijskih reakcija.

Kao što pažljivo birate pjesme za svoju playlistu, birajte i hranu koja vas usrećuje. Svaki sastojak igra ključnu ulogu u simfoniji vašeg emocionalnog stanja. Pravilna ishrana može biti ključ za dugoročno emocionalno blagostanje i sreću, prenosi LjepotaiZdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana