Holme: Vjerovatno postoji veza između vakcine “Astra Zeneke” i ugrušaka

Srna
Holme: Vjerovatno postoji veza između vakcine “Astra Zeneke” i ugrušaka

OSLO - Pal Andre Holme, profesor na Univerzitetu u Oslu i specijalista za poremećaje krvarenja, procjenjuje da, vjerovatno, postoji veza između vakcine proizvođača “Astra Zeneka” i slučajeva krvnih ugrušaka.

 “Oprezno ću reći da postoji veza - razumno je vjerovati da postoji veza između činjenice da su pacijenti nedavno vakcinisani, te da su nakon toga imali nuspojave koje su vrlo rijetke”, navodi Holme za Norvešku Radio-difuznu korporaciju.

On kaže da se imuni odgovor na ovu vakcinu, izgleda, ponekad manifestuje pokretanjem krvnog ugruška i smanjenjem trombocita.

“Znamo za slična stanja koja uzrokuju neki lijekovi”, objašnjava Holme.

On precizira da “imuni odgovor nakon vakcinacije, koji uzrokuje stvaranje antitijela, može da unakrsno reaguje sa površinskim proteinima na trombocitima i pokrene sistem zgrušavanja krvi, tako da se stvori krvni ugrušak”.

Norveška je obustavila vakcinaciju “Astra Zenekinom” vakcinom na 14 dana zbog nekoliko prijavljenih slučajeva krvnih ugrušaka.

Jedna žena u tridesetim godinama umrla je na sjeveru Norveške nakon krvarenja u mozgu. To se dogodilo 10 dana nakon što se vakcinisala.

Takođe, tri mlađa zdravstvena radnika hospitalizovana su nakon vakcinacije zbog krvnih ugrušaka, a jedan od njih je preminuo.

Norveška agencija za lijekove i dalje istražuje ove slučajeve. Još nije dokazano da je “Astra Zenekina” vakcina povezana sa krvnim ugrušcima, ali nije ni demantovano.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana