Evo od čega je bolovao Bora Čorba: Ova hronična bolest ga je koštala života

Telegraf
Foto: ATA Images

Legendarni pjevač YU-rok scene i frontmen benda Riblja Čorba, Borislav Bora Đorđević, poznatiji kao Bora Čorba, preminuo je u Ljubljani u 72. godini nakon komplikacija koje su bile povezane sa hroničkom opstruktivnom bolesti pluća, tzv HOBP od koje je godinama patio.

Kako je prije par dana izjavio njegov menadžer Bora Đorđević je u Kliničko-bolničkom centru Ljubljani bio intubiran zbog komplikacija uzrokovanih hronično obstruktivnom bolesću pluća. Ljekari su učinili sve da se njegovo zdravstveno stanje popravi, posebno bubrezi i jetra, za šta je dobijao odgovarajuću terapiju dok se muzička legenda junački borila.

Ovu bolest pluća karakteriše ograničen protok vazduha u disajne puteve, koje je obično progresivno i udruženo sa zapaljenjskom reakcijom pluća na štetne čestice ili gasove. Kao što sama riječ hronična kaže, to znači da se ova bolest nije povlačila povlačila, a opstruktivna – da je djelimično blokila protok vazduha u disajnim putevima muzičke legende.

Kod bolesnika sa HOBP manji su otvori disajnih puteva, zbog čega u njih ulazi manje vazduha jer zidovi disajnih puteva vremenom zadebljaju i oteknu, te se stisnuti pod uticajem malih mišića koji ih okružuju. U njima se tada stvara sluz koju bolesnik iskašljava.

Od HOBP najčešće obolijevaju pušači ili bivši pušači, osobe koje žive u kućama sa mnogo gasova (sagorijevanje u pećima za zagrijavanje prostorija) ili one koje su radile na mjestima gdje je bilo puno prašine i dima. Većina bolesnika sa HOBP ima preko 40 godina, ali mogu oboljeti i mlađi ljudi.

Osobe koje boluju od HOBP žale se na kašalj i iskašljavanje sluzavog ili "prljavog" ispljuvka, otežano dišu, guše se, ostaju bez daha prilikom fizičkog napora i potrebno im je duže vrijeme da se oporave nakon prehlade. Sa napredovanjem bolesti, tegobe postaju sve izraženije. Većina pacijenata kasno se javlja ljekaru i smatra da je kašalj normalna pojava zbog pušenja.

Kada se i jave ljekaru obično prestaju sa pušenjem i izbjegavaju zadimljene prostorije, a uglavnom dobijaju i redovne terapije,  lijekovi koji otklanjaju simptome širenjem disajnih puteva, smirivanjem upale i infekcije, a po potrebi i druge za jačanje snage srčanog mišića.

U uznapredovalom stadijumu oboljenja, kada je kiseonik u krvi znatno niži, bolesnicima koji ispunjavaju uslove propisuje se dugotrajna oksigenoterapija u kućnim uslovima koja podrazumeva upotrebu kiseonika preko aparata koji se zove koncentrator kiseonika u kućnim uslovima. Tako je pacijent na stalnoj oksigenoterapiji (najmanje 16 sati u toku dana), i manje su potrebe za bolničkim lečenjem.

HOBP je bolest od koje svake godine obolijeva sve više ljudi i predstavlja veliki zdravstveni i socio-ekonomski problem pa je prevencija u smislu prestanka pušenja najbolji način za smanjenje učestalosti tog oboljenja, prenosi Ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana