Evo koja pića najviše utiču na zube

GS
Foto: Ilustracija

Treba obratiti pažnju na to šta unosimo u naš organizam od hrane, ali i od pića, jer to i te kako utiče na naš izgled u svakom smislu.

Ono što nam sigurno retko pada na pamet dok se častimo lijepim posluženjem jeste kako li to utiče na naše zube. Međutim, koliko god nekada tome pribegavamo, ipak nije sve genetski, nekada je u pitanju tračak nepažnje i nemarnosti.

"Healthline.com" nam otkriva kako ovih pet pića utiče na naše zube.

1. Vino
Kada je u pitanju vino, crveno ima zdravstvene benefite, ali što se bijelog vina tiče, ipak nije tako. Bijelo vino je kiselije od crvenog, samim tim više šteti gleđi vaših zuba, pa su zubi podložniji tamnjenju i promjeni boje. Žao nam je, ali ono "propisao mi je doktor" ne može preći u "propisao mi je zubar".

2. Pivo
Iako nije bila najzanimljivija tema za neko detaljnije istraživanje, može se reći da pivo ima svoje dobre strane kada su u pitanju naši zubi. Osnovni sastav piva jeste hmelj, koji dobro utiče na oralno zdravlje.

3. Kafa
Prvo što ćete vjerovatno pomisliti jeste da kafa žuti zube, i to je tačno, ali ona donosi i dosta dobrih stvari. 

Naime, kafa koja se pije bez ikakvih aditiva kao što je zaslađivač, može biti korisna u sprečavanju karijesa. Ako vjerujete u ovo, onda kafopije tipa "svi ćete vi preći na gorku", možda pobijede.

4. Mlijeko
Mlijeko je bogato raznim vitaminima i poznato je da se daje deci radi jačanja i razvitka kostiju, ali neće škoditi da mu se i stariji predaju s vremena na vrijeme, jer održava vaše zube snažnim i jakim. Eto ideje da sa vašim djetetom popijete mlijeko, pa što bi se reklo "Uzdravlje!"

5. Voda
Voda ne krije neki "vau-faktor" kada su u pitanju vaši zubi, ali svakako je bitna. Redovno ispijanje čuvena dva litra vode je dobro za hidrataciju, pogotovo što voda u sebi sadrži minerale koji kroz sluzokožu usta štiti zube, prenosi Telegraf.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana