Evo da li pucketanje zglobova može prouzrokovati artritis

GS
Foto: Ilustracija

Kada su nervozni ili koncentrisani, ljudi uglavnom prolaze rukama kroz kosu, dodiruju lice, grizu nokte, lupkaju stopalima, puće usne i pucketaju zglobovima.

Mnogi se pitaju da li to može imati negativne posljedice.

Od 1970-ih proučavamo da li se može kao posljedica pucketanja zglobova razviti artritis, kaže dr M. Elejn Husni sa odjeljenja za reumatološke i imunološke bolesti na klinici Klivlend.

A ako vas zanima odgovor na pitanje da li može pucketanje zglobova da prouzrokuje artritis, odgovor je vjeroatno ne. Zapravo, u pucketanju nema ništa štetno jer se radi o tome da se mjehurić pojavi u zglobu, a pri naporu pukne. Kao rezultat toga, čujemo zvuk pucanja.

Studija objavljena 2011. u časopisu „Žurnal of Amerikan Bord of Famili Medisin“ otkrila je da uobičajeno pucketanje zglobova nije faktor rizika za osteoartritis šake. Ali Husni kaže da pucketanje zglobova može dovesti do drugih problema sa zglobovima.

– Pucketanje zglobova može dovesti do opuštenosti zglobova, što može prouzrokovati bol, a taj osjećaj možete zamijeniti s artritisom. Odatle potiče ovaj mit – objasnila je, prenosi N1.

Kako starite, uopšteno raste vjerovatnoća za pojavu artritisa. Dakle, iako ga pucketanje zglobovima vjerovatno ne prouzrokuje, ne znači da ga nećete razviti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana