EMA ponovo ispituje vezu između vakcina i poremećaja ciklusa

Tanjug
Foto: Arhiva

AMSTERDAM - Evropska agencija za lijekove ponovo je počela procjenu mogućeg uticaja vakicina protiv virusa korona19 kompanija ”Fajzer” i ”Moderna” na prijavljene slučajeve teškog menstrualnog krvarenja i izostanka ciklusa.

EMA je već analizirala izveštaje o poremećajima menstrualnog ciklusa u okviru izvještaja o bezbjednosti vakcina protiv kovid-19 odobrenih u EU kada je zaključila da ne postoje dokazi koji podržavaju uzročno posljedične veze.

Imajući u vidu nove izvještaje o poremećajima menstrualnog ciklusa nakon vakcinacije, u EMA navode da su se vratili procjeni ove pojave.

”U ovoj fazi još nije jasno da li postoji uzročna veza između vakcina protiv kovid-19 i izveštaja o teškim menstruacijama ili amenoreji. Takođe nema dokaza koji ukazuju na to da vakcine protiv kovid-19 utiču na plodnost”, navode u EMA.

U EMA naglašavaju da su menstrualni poremaćaji veoma česti i da se mogu javiti usljed širokog sprektra zdravstvenih stanja, kao posljedica umora i stresa, ali i da su uočeni nakon infekcije kovid-19.

(Kraj) max/dž
Sandra
Sandra Miletic Kljajic
Palma podneo krivičnu prijavu protiv Marinike Tepić

JAGODINA,11.februara (Tanjug)- Predsednik Jedinstvene Srbije(JS) Dragan Marković Palma podneo je danas krivičnu prijavu protiv potpredsednice Stranke slobode i pravde(ŠP) Marinike Tepić osnovnom sudu u Jagodini zbog povrede ugleda i časti.

Reč je o navodima koje je Tepić iznela u dokumentarnom filmu „Junaci doba zlog", emitovanog 09. 02. 2022. godine na TV N1 u kome Markovića dovodi u vezu sa seksualnim zlostavljanjem i podvođenjem maloletnice, navedeno je u saopštenju gradske uprave Jagodine.

Tepićeva je u toj emisiji izjavila, podseća se, da je da je jedna devojka januara 2019. godine u jednom od stanova u Jagodini, koji su navodno služili za podvođenje maloletnica, bila toliko seksualno zlostavljana da je završila u bolnici, šteo je Tepićeva saznala od jednog policijskog službenika.

"Tepićeva je ceo taj navodni slučaj povezala sa mojim imenom", izjavio je Marković, a preneto u saopštenju i naglasio da je Opšta bolnica u Jagodini saopštila da takvog slučaja u toj bolnici nije bilo, kao i da takav slučaj nije moguće prikriti imajući u vidu stroge procedure.

On je dodao da je danas podneo još jedan podnesak protiv predsednice ŠP u Jagodini Katarine Jokić u kojoj je, kako je rekao, tražio veštačenje njenog zdravstvenog stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana