Dvije čaše jednog soka dnevno mogu da snize holesterol i visok pritisak

GS
Foto: X.com

Pijenje voćnih sokova, pogotovo prirodnih voćnih sokova bez dodatka šećera, odlično utiče na zdravlje, a navodno jedna vrsta mnogima omiljenog soka od narandže može smanjiti holesterol i krvni pritisak.

Pića, baš kao i hrana koju jedemo, utiču na zdravlje, stoga je važno brinuti šta unosimo u organizam.

Kako prenosi britanski Express, prirodni sok od pomorandže ima potencijal da smanji nivo holesterola i krvnog pritiska.

Visok nivo holesterola i krvnog pritiska jedni su od glavnih uzroka razvoja opasnih zdravstvenih stanja, poput moždanog i srčanog udara. Dodavanje soka od narandže u dnevnu ishranu moglo bi smanjiti rizik od njih.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Lipids in Health and Disease iz 2023. godine, pijenje dvije čaše soka od narandže svaki dan može smanjiti nivo holesterola. U tom istraživanju proučavano je 129 ispitanika u dobi od 18 do 66 godina.

Rezultati su pokazali da je 41 odsto ispitanika koji su dnevno popili dvije čaše soka od narandže, dakle ukupno 480 mililitara svaki dan u 365 dana, imalo značajno niži nivo holesterola od onih koji nisu ispunili dnevni unos ili su bili u kontrolnoj grupi koja je pila manje od dve čaše soka dnevno.

Osim ove, još nekoliko sprovedenih studija pokazalo je da pijenje soka od narandže ima pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje.

U jednom naučnom članku objavljenom u European Journal of Nutrition iz 2021. godine piše da "hesperidin u soku od narandže smanjuje sistolički krvni pritisak i pulsni pritisak nakon kontinuirane konzumacije, a nakon jedne doze, hronična konzumacija soka od narandže obogaćenog hesperidinom povećava njegov postprandijalni učinak", prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana