Dugi niz godina vodeće nezarazne bolesti

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Nezarazne bolesti su dugi niz godina vodeće bolesti u Republici Srpskoj, a naučestalije među njima su kardiovaskularne i maligna oboljenja, izjavila je Srni specijalista socijalne medicine u Institutu za javno zdravstvo Slađana Šiljak Svjetskog dana zdravlja, 7. aprila.

Šiljak je istakla da zdravstveni sistem u Republici Srpskoj dugi niz godina omogućava pristup svim uslugama, posebno preventivnim kako bi se spriječio rizik i na vrijeme otkrila bolest.

Vakcinacija je, kaže, jedna od osnovih preventivnih mjera koja štiti od zaraznih, ali i nezaraznih bolesti, a vakcine u Srpskoj su dostupne za sve koji pripadaju starosnim grupama obuhvaćenim kalendarom vakcinacije, ali i za posebno osjetljive grupe.

"U našoj zemlji primarna zdravstvena zaštita odgovara na sve potrebe stanovništva putem službi porodične medicine, specijalističkih službi ginekologije, pedijatrije, stomatološke zdravstvene zaštite, dijagnostike, zaštite mentalnog zdravlja i rehabilitacije", ističe Šiljak.

Ona je naglasila da se Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske realizuju sve promotivno preventivne mjere za očuvanje zdravlja stanovništva Republike Srpske.

Prema njenim riječima, zdravstveni profesionalci osposobljeni su da osiguraju nivo zdravlja stanovništva i dostupne zdravstvene usluge, a na svakom pojedincu je odgovornost za način života koji doprinosu zdravlju.

"U saradnji sa zdravstvenom službom kroz programe vakcinacije i programe unapređenja zdravlja se osigurava društveno odgovorno ponašanje za zdravlje. Samo tako ćemo u narednim godinama osigurati novih 75 godina unapređenja Zdravlja za sve", naglasila je Šiljak.

"75 godina unapređenja javnog zdravlja" ovogodišnji je slogan obilježavanja Svjetskog dana zdravlja značajnog po tome što je u prethodnih sedam i po decenija odgovoreno svim javno zdravstvenim izazovima sa osnovnim ciljem postizanja "zdravlja za sve".

Šiljak je ukazala i da se tokom pandemije virusa korona pokazalo koliko je značajno imati jaku primarnu zdravstvenu zaštitu i dobro organizovan sistem odgovora na javno zdravstvene prijetnje.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da približno 30 odsto populacije nema adekvatan pristup osnovnim zdravstvenim uslugama.

Prvi sastanak Svjetske zdravstvene skupštine koju je organizovala Svjetska zdravstvena organizacija održana je 1948. godine. Odlukom skupštine 7. aprila određen je za Svjetski dan zdravlja i počeo se slaviti od 1950. godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana