Doktor otkrio šta se dešava ako svaki dan uzimate paracetamol

GS
Foto: X.com

Mnogi od nas posegnu za paracetamolom kada nas nešto zaboli, obično glava, upala mišića, a da ni ne razmislimo o samom dejstvu. Za mnoge je paracetamol takođe “lijek za mamurluk”. Problem nastaje kada posezanje za paracetamolom postane navika.

Šta se dešava ako svakodnevno konzumiramo paracetamol? Doktor Džerard Sinovič, vodeći konsultant za bolove, ističe da često uzimanje paracetamola bez savjeta ljekara može da napravi problem. Lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta, kao što je paracetamol, za mnoge su "podrazumijevani" tretman protiv bolova. Međutim, ne bi trebalo da se koristi duže od tri uzastopna dana bez konsultacije sa ljekarom, napominju stručnjaci, prenosi Lad Bible.

Dr Sinovič je podijelio pet štetnih efekata koje svakodnevno uzimanje lijekova protiv bolova može da ima:

Insuficijencija jetre

"Povreda jetre može da nastane uz redovan unos paracetamola, na ili ispod preporučene dnevne doze", kaže dr Sinovič.

Preporučena dnevna doza je jedna ili dve tablete od 500 mg od‌jednom, do četiri puta u toku 24 sata, sa maksimalno osam tableta u 24 sata, prema NHS.

Infarkt

"Studije su pokazale da je redovno uzimanje paracetamola koji sadrži natrijum povezano sa povećanim rizikom od srčanog udara, moždanog udara, zatajenja srca i smrti. Natrijum, koji je jedna od glavnih komponenti soli, često se koristi da pomogne lijekovima kao što je paracetamol da se rastvore u vodi. Međutim, ako osoba uzima maksimalnu dnevnu dozu paracetamola, ona bi takođe premašila maksimalnu dnevnu dozu natrijuma od 2 g. Istraživanja pokazuju da redovno uzimanje paracetamola koji sadrži natrijum tokom dužeg vremenskog perioda može značajno povećati rizik od srčanog udara, moždanog udara ili srčane insuficijencije, bez obzira da li ima visok krvni pritisak ili ne", dodaje dr Sinovič.

Respiratorni problemi

Istraživanja pokazuju da česta upotreba paracetamola može da dovede do značajnog povećanja vjerovatnoće zviždanja u plućima. To je takođe povezano sa povećanjem simptoma astme, a efekat je veći što se lijek više uzima, kaže doktor, prenosi Mondo.

Umor 

"Jedan od najčešćih neželjenih efekata paracetamola je iscrpljenost i umor, zbog sadržaja acetaminofena u lijeku. Ako ga često uzimate, onda je vjerovatno da će se osoba češće osjećati umorno i pospano", kaže dr Sinovič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana