Da li nam prirodni preparati mogu pomoći da se zaštitimo od UV zračenja

GS
Da li nam prirodni preparati mogu pomoći da se zaštitimo od UV zračenja

Stručnjaci kažu da tokom dugog izlaganja suncu - oštećenje kože izazivaju UVB i UVA zraci.

Prekomijerno izlaganje suncu može ostaviti posljedice jer naša koža pamti. Pored krema za sunčanje, mnogi se okređu prirodnim preparatima za zaštitu od štetnog UV zračenja.

Zaštitni faktor sa oznakom 15, 30 ili 50 jeste mera koja pokazuje koliko je dugo moguće ostati na suncu a da ne izgorimo. Upozoravaju, UVA zraci su opasniji jer najdublje prodiru u kožu.

Da su sunce i UV zraci štetni, svi dobro znamo. Kada dođe leto svi želimo preplanuli ten, pa nekada zaboravimo da sunčanje može biti opasno.

„Ako vam na preparatu stoji SPF 30, to označava da imamo jednu trećinu zaštite od UVA zraka. Nije dovoljno kupiti preparat koji ima UVB zaštitu, nego je bitno da tražimo i preparat sa UVA zaštitom", naglašava dermatolog Tanja Kozomora Dimitrijević.

Kremu za sunčanje treba nanositi na cijelo tijelo desetak minuta pre izlaska na sunce, a mazanje ponavljati na svaka dva do tri sata. Posebno je osetljiva koža deteta, jer može brže da izgori – pa stručnjaci savetuju roditelje da djecu sklone od direktnog izlaganja suncu.

„Koža koja je pregorevala u detinjstvu predstavlja predisponirajući faktor za razvoj karcinoma kože u nekom starijem dobu. Faktor 50 sa oznakom za UVA zaštitu, na dva do tri sata da se ponovi. Dete treba da bude u hladovini, sa šeširićem, sa garderobom", dodaje dermatološkinja.

Postoje prirodni preparti i ulja koji mogu da nas zaštite, poput maslinovog, kokosovog, kao i ši i kakao-buter, ali stručnjaci kažu da oni ipak ne štite dovoljno. Ako izgorite postoje biljke koje vam mogu pomoći.

„Kantarionovo ulje je pravi lek kada izgorite. Kada pocrvenite, kada dođete kući sa plaže, treba da se namažete kantarionom. Idealno bi bilo na vlažnu kožu. Kožu isprskate mirisnom vodicom lavande, ili običnom vodom i onda namažete kantarionovo ulje i pustite da ono upije. Etarsko ulje smilja pomaže da se otkloni hiperpigmentacija, odnosno pege koje mogu da nastanu nakon intenzivnog izlaganja suncu, ali treba spomenuti i aloju koja spada u red najpoznatijih biljnih lekova posle sunčanja", objašnjava Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar.

Za šta god da se odlučite, ne zaboravite da kožu dobro zaštitite. Ona pamti svaki trenutak proveden na suncu i ako je nepravilno njegujemo, može doći do velikih oštećenja, nekada i do raka kože, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana