Čuva srce i snižava holesterol: Koliko minuta hodanja dnevno je potrebno?

B92
Foto: Ilustracija

Stručnjaci iz medicinske škole na Harvardu slažu se da šetnja ima brojne pozitivne efekte na tijelo, a neke od njih uključuju pamćenje i niži krvni pritisak i holesterol.

Ljeto se polako bliži kraju, pa su i temperature prijatnije za duže šetnje i hodanje što je mnogima omiljena fizička aktivnost, a uz pravilnu ishranu hodanje dokazano pomaže i pri mršavljenju. Ipak, koliko bi zaista trebalo da hodamo da bi nam šetnja zaista koristila?

"Ne morate satima da hodate da tijelo od toga nešto dobije. Štaviše, na primjer zdravlje srca znatno može da poboljša svega dva i po sata hoda nedeljno, što je samo 21 minuta dnevno", objasnio je stručnjak iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, dr Tomas Frieden.

A prednosti hodanja od samo 21 minuta dnevno ne pomažu samo zdravlju srca, stručnjaci tako tvrde da su drugi pozitivni učinci te vrste fizičke aktivnosti bolje pamćenje, niži krvni pritisak i nižih holesterol, a šetnjom se opušta i napetost, te raste nivo endorfina pa se popravlja i raspoloženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana