Četiri načina kako da spriječite gorušicu

GS
Foto: Ilustracija

Gorušica je vrlo česta pojava koja pogađa čak i poslije samo jednog zalogaja hrane koju organizam iz nekog razloga ne prihvata.

Do osjećaja žarenja u jednjaku i do pojave nadutosti dolazi kada kiselina iz stomaka "zaluta" u jednjak i izazove osjećaj žarenja u sredogruđu. Iako se gorušici može pojaviti kod svakoga, neki faktori povećavaju rizik. Osim genetskih predispozicija, na povećanje rizika od gorušice utiču i gojaznost, nošenje tijesne odjeće, često prejedanje i pušenje.

Gorušica obično ne predstavlja ozbiljnu pretnju po zdravlje. Međutim, mogu da se jave komplikacije kod česte i uporne gorušice. Zato ako imate ovu neprijatnost dva ili više puta nedjeljno možda imate gastroezofagealni refluks (GER) i trebalo bi da posjetite ljekara.

Bez liječenja, hronični gastroezofagealni refluks može da prouzrokuje upale i čireve. On takođe može da dovede do promena u ćelijama koje oblažu jednjak. Takvo stanje poznato je kao Baretov jednjak i može da dovode do većeg rizika za nastanak raka jednjaka.

Gorušicu možete da sprioječite ukoliko promijenite nekoliko stvari u svojoj dnevnoj rutini.

Obroci

Jedite manje obroke. Večerajte najmanje tri sata prije spavanja. Izbjegavajte hranu za koju znate da vam izaziva gorušicu. Uglavnom su to masna hrana, citrusno voće, čokolada, luk, paradajz... Jako začinjena hrana takođe nije preporučljiva. Neki napici takođe mogu da izazovu gorušicu. U njih se ubrajaju kafa, čaj, gazirana pića, alkohol, sok od paradajza i đus.

Vježbe

Pojedine vrste vježbi mogu da povećaju pritisak na stomak i tako da izazovu osjećaj gorušice. Trbušnjaci često mogu da stvore problem, jer potiskuju želudačnu kiselinu nazad u jednjak.

Spavanje

Ukoliko vas gorušica muči noću, spavajte na debljem jastuku ili izdignite dio kreveta tako da vam glava ne bude u razvni sa nogama nego malo iznad. Tako uz pomoć gravitacije sprečavate da se želudačna kiselina vrati u jednjak. Neki doktori preporučuju i spavanje na lijevoj strani tijela.

Odjeća

Jedan od uzroka gorušice može i da bude neudobna odeća koja steže. Nosite komforniju odjeću koja vam ne pritiska stomak. Ali, ukoliko vas duže vreme muči gorušica najbolje je da najprije odete kod doktora. On može da vam preporuči i neku terapiju koja bi pomogla u rješavanju problema, prenose Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana