Brzim hodanjem do zdravlja

Agencije
Brzim hodanjem do zdravlja

Svakodnevne šetnje možete dodatno produžiti tako da se ne vozite autobusom ili autom ako nije nužno potrebno. Kada želimo smršati, obično krećemo na dijetu i u teretanu, ali često zaboravljamo da i obično hodanje daje jednake rezultate ako mu se pravilno pristupi. Za najbolje rezultate preporučuje se držanje postavljenog rasporeda hodanja i brojač koraka, koji se može besplatno preuzeti kao aplikacija na mobilnom telefonu.

 

 

Brzo hodanje ne košta i ima brojne prednosti za zdravlje pojedinca, a možete ga upražnjavati u svako doba godine, dok se zimi posebno preporučuje zbog toga što ovo godišnje kada se u organizam unosi više hrane, a i važno je pokrenuti se iz toplog doma. Evo zašto je dobro prepustiti se ovoj fizičkoj aktivnosti svakoga dana.

Pomaže u regulisanju tjelesne mase

Brzo hodanje je efikasan način za skidanje viška kilograma ili održavanje postojeće tjelesne mase. Ono pomaže i u razgibavanju cijelog tijela. Šetnja od šest kilometara na sat sagorijeva 240 do 350 kalorija, zavisno o vašem tempu hodanja.

Poboljšava sveukupno zdravlje

Istraživanja su pokazala da uklapanje redovne vježbe u svakodnevicu poboljšava sveukupno zdravlje pojedinca. Prihvatite li se brzog hodanja, mogli biste primijetiti kako vam se povećava nivo dobrog holesterola, a smanjuje nivo lošeg holesterola. Ovaj tip fizičke aktivnosti smanjuje i krvni pritisak, te smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2.

Smanjuje stres

Jedna brza šetnja dnevno smanjiće nivo svakodnevnog stresa. Odvojite se od okoline i situacija koje vam izazivaju najveći stres i opustite se brzim hodom. Tokom žustre fizičke aktivnosti poput brzog hodanja ispuštaju se endorfini koji opuštaju cijeli organizam te zbog kojih ćete se osjećati smirenije i sigurnije.

Jača mišiće i kosti

Redovno prepuštanje brzom hodanju jača gornji i donji dio tijela, osnažuje mišiće i kosti. Snažnije tijelo nam omogućava da kvalitetnije obavljamo svakodnevne zadatke te da budemo produktivniji.

Pomaže vam biti u top formi - potpuno besplatno

Ako želite doći u top tjelesnu formu, a ne želite trošiti novac na teretanu - brzo hodanje je izvrstan način da ostvarite svoje ciljeve. Ova aktivnost vam omogućava da istražujete nova mjesta i krajeve - pješice.

Povrh svega, odaberete li brzo hodanje do posla umjesto korištenja javnog prevoza ili autombila, ne samo da ćete poboljšati svoju fizičku spremu, nego ćete i uštedjeti značajan novac.

Koliko brzo treba hodati?

Ne zaboravite da pri brzom hodanju broj koraka nije isti za sve - neki prave veće, neki manje korake. Važno je samo da trening prilagodite vlastitom stilu. Sljedeće smjernice mogu vam pomoći tako da znate odrediti hodate li dovoljno brzo.

* Manje od 70 koraka u minuti - za zdrave ljude, ovo nije nikakav trening, toliko koraka je normalno za pacijente koji se oporavljaju od srčanog udara.

* 71 - 90 koraka u minuti, 3-4 km/h - preporučuje se srčanim bolesnicima koji treba da izbjegavaju velike fizičke napore.

* 91 - 110 koraka u minuti, 4-5 km/h - ovo je dobar ritam hodanja, prilagođen svakom zdravom čovjeku.

* 111 - 130 koraka u minuti - ovo je odličan ritam koji daje optimalne rezultate, ako ga možete pratiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana